Шведската екранизация по хитовата историческа сатира на Юнас Юнасон е в програмата на Киномания 2014

"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" е забавна, жизнерадостна книга, която чака с нетърпение да се превърне в road movie. Това е съвършеното четиво за уикенда, но ако пътувате със самолет, ще досаждате на своите спътници с неспирния си кикот. Юнас Юнасон е безспорен майстор на комичния сюжет", писа преди време британският в. "Гардиън", а "Дейли телеграф" допълва:

"20 филмови компании се бориха да екранизират романа. Спечели шведската Nice FLX Pictures. А Юнасон признава, че Алан Карлсон е неговото алтер его."

Сюжетът: След дълъг живот Алън Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На своя 110-и рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си и... се връща в миналото, където среща лично някои от най-знаменитите политически фигури по земното кълбо: от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол - и навсякъде върши по нещо "полезно", оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

50-годишният комик Роберт Густафсон играе заглавния персонаж Алън Карлсон, а значителна роля в разширения трейлър има и добре познатият у нас Алън Форд ("Гепи", "Мисия Лондон"), в обичайното си амплоа. Сред поддържащите актьори е и българинът Георг Николоф.

Прожекции на Киномания 2014:
събота, 15 ноември, от 20,30 ч. във филмотечно кино "Одеон";
вторник, 18 ноември, от 18,30 ч. в Дома на киното;
четвъртък, 20 ноември, от 19,30 ч. в "Евро синема";
сряда, 26 ноември, от 21 ч. в кино "Люмиер".