Крисчън Бейл, в ролята на Мойсей, и още куп известни актьори участват в библейския епос "Изход: Богове и царе", по кината у нас от 12 декември

Ридли Скот е вече на 76 и през последните години работи предимно като продуцент - не само в игралното кино, но и на тв сериали като адвокатския "Добрата съпруга". Сега, 35 години след космическия хорър "Пришълецът" (1979), режисьорът отново снима Сигърни Уивър - този път като египетската царица Туя.

Джон Тортуро е нейния екранен съпруг Сети I, а Джоел Еджъртън от "Великият Гетсби 3D" играе сина им Рамзес II, смятан за най-могъщия фараон, чиято мумия днес е изложена в Кайро.

Сред звездните имена в актьорския състав са още сър Бен Кингсли и Арън Пол (сериала "В обувките на Сатаната") като Исус Навин.

Според библейската книга Изход Моисей е роден по времето, когато евреите пребивават в Египет и са подложени на преследвания. Достига високо обществено положение, но оглавява израилтяните в усилията им да напуснат страната. По време на пътуването им на Изток получава Десетте Божи заповеди. Въпреки че доживява до 120 години, умира, преди евреите да достигнат Обетованата земя.

Библията е източник на вдъхновение за режисьорите още по времето на Сесил Б. ДеМил, който снима епичния ням "Десетте Божи заповеди" още през 1923-та, като първа част от цяла библейска трилогия. Собственият му римейк (The Ten Commandments, 1956 г.) с Чарлтън Хестън в ролята на Мойсей е с продължителност близо четири часа, печели "Оскар" за визуални ефекти и постига огромен за времето си касов успех.

През 1998 г. библейската легенда за Мойсей е превърната в пълнометражна анимация от "Дриймуъркс". Песента към "Принцът на Египет" се изпълняваше от Уитни Хюстън и Марая Кери, а героят се озвучава от Вал Килмър. Рамзес, игран навремето от Юл Бринър, говори с гласа на Ралф Файнс, а сър Патрик Стюарт е Сети.