Актьорът е фаворит за "Оскар" в черната комедия на Алехандро Гонзалес Иняриту "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството"

Майкъл Кийтън, играл Батман в първите два филма на Тим Бъртън за Човека прилеп, през 1989-92 г., се завръща - побелял и оплешивяващ, навършил скоро 63, - в автобиографична роля за черната комедия Birdman (Човекът птица).

Персонажът му е актьор, който в миналото е бил известен с превъплъщението си в комиксов супергерой, а сега участва в театрална постановка на Бродуей, където звездата е негов по-млад колега (Едуард Нортън).

Партнират му още Ема Стоун (като дъщерята на главния герой), Андреа Райзбъро (залинялата му любовница), Зак Галифанакис (ужасения му адвокат), Наоми Уотс (неуверената главна актриса в спектакъла) и Ейми Райън (бившата съпруга). Режисьорът Алехандро Гонзалес Иняриту ("Вавилон", "21 грама") е и съсценарист, а оператор - актуалният носител на "Оскар" за "Гравитация" Емануел Любецки.

Филмът влезе в сезона на наградите след участието си на кинофестивала във Венеция, а Кийтън се спряга сред претендентите за Академична статуетка догодина. "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" е и един от гвоздеите на Киномания 2014. Премиерата му у нас е на 15 ноември, събота, от 19 ч. в зала 1 на НДК, с още три прожекции в София, а след това и в зала 1 на варненския Фестивален и конгресен център, на 21 ноември.

Виж още: Сравни новия Батман с предишните