Биографичният филм за холивудската звезда (1929-1982), станала принцеса на Монако, откри 67-ия кинофестивал на френската Ривиера, от 14 до 25 май

Режисьорът Оливие Дахан ("Едит Пиаф: Животът в розово", 2007 г.) представи "Принцесата на Монако" извън конкурсната програма, на церемонията по откриването. В ролята на принц Рение, за когото Грейс се омъжва през 1956 г. в "сватбата на века", е Тим Рот. По онова време актрисата е знаменитост, работила с някои от най-големите режисьори (Джон Форд, Алфред Хичкок, Фред Цинеман).

Шест години след като влиза в новата си роля на принцеса, Кели е поканена да се завърне в Холивуд, за да играе в новия филм на Хичкок "Марни" - в момент, когато Франция застрашава независимостта на княжеството й...

Филмът е заснет за близо четири месеца в Монако, Южна Франция, Брюксел, Париж, Ганд и Винтимил. На Никол Кидман (в главната роля) партнират Франк Лангела, Паркър Поузи, сър Дерек Джакъби и Пас Вега - като Мария Калас, с арията на Лаурета от операта "Джани Скики" O mio babbino caro, която звучи в трейлъра.

Тепърва ще видим дали ще спечели "Оскар", както стана с предишния биографичен филм на режисьора, с който лауреатка на Академичната награда стана френската актриса Марион Котияр. Критиката в Кан беше по-скоро негативно настроена, но можете да прецените и сами - "Принцесата на Монако" е по кината у нас от 23 май 2014 г.