За първи път след "Невероятната съдба на Амели Пулен" (2001) "Сезар"-ът за филм на годината беше присъден на комедия

Филмът "Аз, моя милост и мама", показван на Киномания 2014 у нас с оригиналното си заглавие "Гийом, момчета, заповядайте на масата!" / Les garçons et Guillaume, à table! е авторски проект на 42-годишния актьор Гийом Галиен ("Ив Сен Лоран"). Тук той е сценарист и режисьор, а освен това играе и двата заглавни персонажа: себе си и своята майка, която го отглежда като гей.

Лентата имаше 10 номинации за френските кинонагради "Сезар" и на церемонията в началото на март триумфира в пет от категориите: филм на годината, режисьорски дебют, монтаж, адаптиран сценарий и най-добър актьор.

Галиен, част от трупата на "Комеди франсез", всъщност е екранизирал своя собствен моноспектакъл, който се превърна в хит и през 2010 г. му донесе наградата "Молиер" за актьорски дебют. Филмът се открои още миналата година в Кан, откъдето взе две отличия в една от съпътстващите панорами, а във Франция зрителите му надхвърлиха 2 млн. души.

На наградите "Сезар" той се конкурираше с лауреата на "Златна палма" от Кан 2013 "Синьото е най-топлият цвят". Лесбийската драма се състезаваше в осем категории, но отличие взе само Адел Екзархопулос, като откритие на годината.

"Гийом, момчета, заповядайте на масата!" се прожектира в кино "Люмиер" от 21 ч. в сряда, 19 ноември.