Биографичният "Ив Сен Лоран" (2014) спечели тази година престижната френска награда "Сезар" за превъплъщението на младия Пиер Ниней в прочутия моделиер

Гледай "Ив Сен Лоран" онлайн в Kidamom.com

"Роклята не е архитектура, а дом: тя не е ушита, за да бъде съзерцавана, а за да бъде обитавана. Жената, която я носи, трябва да се чувства красива в нея и да й е удобно. Всичко останало е измишльотина", казвал Ив Сен Лоран.

През 2014-а на екран излязоха две биографични драми за прочутия френски моделиер, първата от които - "Ив Сен Лоран", имаше прожекция в зала 1 на НДК в рамките на София филм фест. Премиерата на втората - "Истинският Сен Лоран", се състоя на фестивала в Кан, а на 40-ите награди "Сезар", раздадени през февруари, беше номинирана при филмите на годината и режисьорите.

Двете ленти се състезаваха помежду си в категориите за костюми (единствена победа за "Истинският Сен Лоран"), сценография, операторска работа, поддържаща мъжка роля и актьор в главна роля, където Пиер Нине триумфира в конкуренция с Гаспар Улие...

"Ив Сен Лоран" ни връща още в Париж през 1957-а. Тогава героят на Пиер Нине е едва 21-годишен, но вече се радва на световна слава като наследник на наскоро починалия Кристиан Диор. На първото си ревю като титулярен дизайнер на "Диор" той се запознава с Пиер Берже (Гийом Галиен), който става негов любовник и бизнеспартньор. Връзката им променя завинаги живота на Сен Лоран...

Няколко години по-късно той е подложен на публично унижение, като бива уволнен, но отказва да отстъпи пред критиките и собствените си съмнения, създава своя модна къща и шокира света на висшата с първата "прет-а-порте" колекция.

Използвайки за основа биографичната книга от журналистката Лоранс Бенаим (на български от изд. "Колибри") режисьорът на филма Жалил Леспер проследява две десетилетия от живота и кариерата на легендарния моделиер: опитите му да демократизира модата през 60-те, битката с неговите вътрешни демони и създаването на бизнес империята, която прави жените по-освободени.

Показана е дори фотосесията за скандалната му актова снимка от 1971-ва, заснета за неговия първи мъжки парфюм, Homme. Шарлот ле Бон, номинирана за "Сезар" при поддържащите актриси, пък играе една от музите на Сен Лоран - Виктоар.

Сред достойнствата на филма са и двамата изпълнители на главните роли - актьорите от "Комеди франсез" Пиер Нине и Гийом Галиен, който триумфира на наградите "Сезар" предишната година с авторската си комедия "Аз, моя милост и мама" (Les garçons et Guillaume, à table!). 24-годишната изгряваща звезда Нине (р. 1989) пресъздава с изумителна точност източената фигура, артистичната непоклатимост и патологичната стеснителност на Ив Сен Лоран, който умира през 2008-а на 71-годишна възраст.

Безупречните възстановки на модния живот в онези години са осъществени със съдействието на самия Пиер Берже, който същевременно забранява репродуцирането на оригинални скици и облекла в конкурентния филм. За сравнение - "Истинският Сен Лоран", режисиран от Бертран Бонело се спира на десетилетието между 1965 и 1976 г., в главната роля е Гаспар Улие, а една от музите на дизайнера - Лулу де ла Фалез, се играе от Лея Сейду, актуалното момиче на Джеймс Бонд в "СПЕКТЪР".