Когато дните стават по-къси, а вятърът - по-лют, няма нищо по-хубаво от чаша уиски в приятна компания. Това е любимият сюжет на рекламистите през зимния сезон, но шведската организация IQ ни представя другата гледна точка на ситуацията

Видеото Smoothness ни показва какво се случва след първото питие. С напредъка на нощта приятелските разговори стават агресивни, чашите и задръжките започват да падат и това не е всичко. "В Швеция например едно на всеки пет деца страда, защото майка му или баща му пият прекалено много. Осем от десет акта на насилие на публични места са причинени от алкохола. Повече от 320 000 шведи са пристрастени към чашката."

Лесно да се изключим от статистиката, заключвайки, че това е шведски проблем - какво друго да правиш в държава, където слънцето понякога не изгрява с месеци, освен да пиеш? Но алкохолната зависимост не може да се разглежда само като шведски, английски или американски проблем, докато гледаме реклами, според които никой не пие, за да се напие. Какво наистина се случва, когато едно питие се превърне в пет, не е тема на почти нито една рекламна кампания - ето защо този клип си заслужава гледането.

И не забравяйте, особено по празниците, че алкохолът може би ни помага да се забавляваме, но това не бива да е на гърба на хората около нас.