Побелял Харисън Форд, сър Бен Кингсли с татуирана глава плюс хлапета, които се обучават в Космоса за борба с извънземни нашественици

В екранизацията по едноименния научнофантастичен роман от Орсън Скот Кард (1985 г.), на български от изд. "Ера", участват още Абигейл Бреслин, Хейли Стайнфелд, Виола Дейвис и Аса Бътърфийлд в титулната роля. Режисьор е южноафриканецът Гавин Худ, спечелил "Оскар 2006" с филма си "Цоци", а след това заснел първия филм за Върколака от X-Men.

Романът е сравняван с антиутопии като "1984" и "Прекрасният нов свят" и определян като "философски трактат за общуването и човешките взаимоотношения, самотата и моралния избор". С "Играта на Ендър" и продължението му "Говорителя на мъртвите" авторът печели престижните литературни награди за научна фантастика "Хюго" и "Небюла" в две поредни години.

Действието се развива в бъдещето, когато Земята е нападната от по-развита цивилизация и едва се спасява от унищожение. В отчаянието си Международният флот обучава свръхинтелигентни деца за войници, за да използва необременените им от възрастта способности срещу нашествениците. Сред тях е и 6-годишният Ендър, който се оказва единствената надежда на човечеството за спасение...

Филмът по този сюжет се очаква в началото на ноември, а писателят е копродуцент заедно с две от имената, които стоят зад "Стар трек" и продължението му "Пропадане в мрака" - Алекс Кърцман и Роберто Орси.