Музикалният филм "Балканска мелодия" пътува по стъпките на швейцарския предприемач Марсел Селие, който още в средата на ХХ век пренася на Запад фолклора ни - и балканската музика като цяло

На 8 ноември на сцената в зала 1 на НДК е голямото завръщане на "Мистерията на българските гласове" с концерт автентична българска музика. Веднага след това на големия екран ще бъде показан и "Балканска мелодия", разказващ за откривателя на "Мистерията" - швейцарския предприемач Марсел Селие, и съпругата му Катрин, които чрез своята собствена любовна история откриват споделената си страст към музиката на България и Румъния.

Издадените от него записи с женския народен хор на Българската телевизия (Le Mystere Des Voix Bulgares 2) печелят "Грами 1990" за фолклорен албум, но Селие дава на света и Георге Замфир, свирил филмовата музика на композитори като Енио Мориконе с прочутата си панфлейта.

Филмът, който пътува до Източна Европа по стъпките на Селие, има номинация в документалната категория на швейцарските кинонагради и е копродукция между Швейцария, България (чрез "Агитпроп" и БНТ) и Германия.