По Коледа се очакват и магнитни бури

Точно в 01:03 часа настъпи зимното слънцестоене, с което започна астрономическата зима. При настъпването на астрономическата зима е и най-краткият ден на годината, и най-дългата нощ.

Зимата настъпи

Зимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23,5 градуса спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват някои от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Жълт код за силен вятър

В България зимата официално идва с жълт код обявиха властите вчера за силен вятър в цялата страна, съобщават от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН. Вятърът идва от северозапад и скоростта му може да достигне до над 50 км/ч, а в планините до над 90 км/ч.

В страната ще премине студен фронт и от запад на изток ще превали дъжд, а в Предбалкана и високите полета е възможно да прехвърчи сняг.

Силният северозападен вятър ще понижи температурите и максималните ще са от 4 до 9 градуса, а минималните ще паднат до минус 2 и 3 градуса.

По Коледа - магнитни бури

Освен това в дните около коледните празници, предупреждават специалисти от Центъра за изследване на явленията в Космоса, базирани в Колорадо, пише британският в. "Телеграф".

Огромно слънчево изригване е било регистрирано в петък от обсерваторията на НАСА. То е предизвикало смущение в радиосигналите в много части на земното кълбо. Характерно за тези най-мощни изригвания тип X е, че рядко се усещат от хората, а се отразяват повече на техниката, заглушават GPS системите и дори представляват заплаха за хората в Космоса.

Очакваните нови бури обаче може да са по-леки - клас М. Именно те оказват влияние на здравословното състояние на 10-15% от хората по Земята.