Бавният и дълбок сън позволява на мозъка ни да консолидира всички спомени събрани през деня

Случвало ли ви се е упорито да се опитвате да си спомните нещо, но да не се получава. Самото усещане ни гложди поне няколко часа. Какво е решението? Просто да дремнем няколко часа.

Добрият сън не само ще консолидира спомените ни, но и ще ни помогне по-лесно да достигнем до този, който ни трябва. Това сочат резултатите от изследване на екипа на д-р Никълъс Дюмей от университета в Ексетър, Англия, пише "Дейли телеграф".

Каквото сме забравили през деня

Те анализирали данните от две изследване с общо над 400 доброволци. Резултатите показали, че добрият сън удвоява да се сетим за това, което сме забравили много по-лесно. Освен това той позволява да се възвърнат спомени, които са забравени през 12-те часа преди заспиване. 

В самото изследване участниците трябвало еано сутрин или вечер, преди да заспят, да запаметят списък с думи. След това те били подлагани на два теста за памет - един, непосредствено след запаметяването на думите и един - 12 часа след това.

Оказало се, че след добър сън има два пъти по-голяма вероятност участниците да си спомнят дума, която не са запаметили преди да заспят. Участниците, които са спали, си спомнили 16,9% от думите при втория тест, а онези, които останали будни - 7,3%.

Виж още: Тайната на здравословния сън

Консолидира информацията и подрежда спомените

Бавният и дълбок сън позволява на мозъка ни да консолидира всички спомени събрани през деня, за да не бъдат забравени. Всъщност когато човек спи нощем, информация, която през деня е била складирана в хипокампуса - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е пресята и изпратена в друга мозъчна зона, за да бъде кодирана за продължителен период. 

След това изследване става ясно, че добрият сън може да ни помогне да си спомним неща, които не сме успяли да запомним през деня, преди да заспим. 

Виж още: 7 начина да подобрим съня си

Източник: "Дейли телеграф"