Още през 90-те години учените са открили интересен факт - Земята постоянно вибрира на много ниски честоти, дори ако няма активна вулканична дейност

Според изводите на океанографа Фабрис Ардио от Института по земна физика в Париж и колегите му звукът възниква от океанските вълни, които карат планетата да вибрира, или да "звъни", както се изразяват изследователите, информира LiveScience, цитиран от "МегаВселена".

Компютърни модели на океана и морското дъно помогнали на учените да открият причините за бученето, както и данни за скоростта и посоката на ветровете. Изследователите открили, че сблъсъкът на океанските вълни предизвиква сеизмична активност, но Земята "бучи" по-скоро не от сблъсъците, а от движението и налягането на гигантските вълни, които бавно, но методично се разпространяват до самото дъно. 

Тези бавни вълни могат да генерират сеизмични вълни с честота от 13 до 300 секунди дължина на пулсациите, тъй като пътуват в мантията, преди да се разсеят. Микросеизмичната активност, предизвиквана от гигантските океански вълни, прониква дълбоко в земната мантия и се разпространява до самото ядро. 

Очевидно именно тези подводни дълги вълни карат дъното на океана да вибрира на много ниски честоти и според учените по-голямата част от мистериозния камбанен звън идва именно от тях. По-доброто разбиране на природата на земното бучене ще позволи на учените да получат по-подробна картина на структурата на планетата.

Източник: megavselena.com