Кои са факторите, които ни правят привлекателни за комарите

Лятна вечер. Излизате с приятели в парка, смеете се, забавлявате се, пийвате нещо, а комарите хапят ли, хапят. Освен един-двама души, които доволно гледат чуждото мъчение. И докато някои хора комарите не ги докосват, други сякаш са особен деликатес за малките хвърчащи кръвопийци.

Да започнем със самия комар - хапе само женската, която се нуждае от протеина в кръвта ви за своите малки. 

На първо място я привличат топлината и въглеродния диоксид, а с приближаването към вас започват да й въздействат и няколкостотинте химикала, които отделяте - резултат не само от храненето и бактериите по кожата ви, но и от генетичната ви предразположеност.

Виж още: 6 алтернативни начина да отблъснете комарите

Защо е така? Някои от химикалите, които изпускате през кожата си, са програмирани във вашата ДНК. Това е доказано чрез експеримент с участието на еднояйчни и разнояйчни близнаци - първите са привличали комарите в еднаква степен, при вторите било различно. 

Относно телесните миризми - учените са категорични, че консумацията на чесън и приемането на витамин B1 не отблъсква комарите. Тигровият комар например харесва аромата на млечна киселина, така че ако се намирате в заблатени местности, не правете физически усилия, които водят до потене.

Твърди се също, че комарите харесват хората, които пият бира. Мъжете са по-привлекателни за тях заради по-голямата си телесна маса, която генерира повече топлина и изпуска повече въглероден диоксид. От жените - бременните са за предпочитане. 

Облеклото в тъмни цветове, които абсорбират топлината по-добре, отколкото светлите, също ви правят по-привлекателни за комарите. Космите по ръцете и краката обаче им действат отблъскващо.

Виж още: 5 природни лека срещу ухапвания от комари

Отделно някои хора реагират на определени химикали в слюнката на комарите, което ги кара да се оплакват, че усещат ухапванията. Има обаче хора, които не усещат, не забелязват и не разбират, че са ухапани от комари. Не им завиждайте - дори по кожата да няма следи, имунната система реагира и впоследствие по кожата може да се появи зачервена, сърбяща подутина. По-опасно е, ако самият комар е заразен и предаде инфекцията на вас.

Все пак благодарение на еволюцията различните комари носят различни микроби, например вирусът на Зика и Денге се пренася от тигровия комар Aedes aegypti, соленоводният Aedes vigilax е носител на вируса Рос Ривър, който причинява епидемичен полиартрит, а Anopheles gambiae може да ви докара малария, която е паразит, не вирус.

Маларията впрочем продължава да е голям проблем в световен мащаб: само през 2015 г. са се заразили 214 млн. души, а са починали 306 хил., мнозинството от тях - деца под 5-годишна възраст.