Да си богат няма почти нищо общо с късмета и почти всичко общо с навиците, смята Томас Корли.

Корли, който в продължение на пет години е следил и анализирал ежедневната дейност и навиците както на заможни хора, така и на такива, които живеят в бедност (по-конкретно 233 богати и 128 бедни), е обобщил няколко "навика на богатите", като много от тях са просто начин на мислене, пише Business Insider

"В моето проучване открих, че богатите хора са много големи оптимисти. Те гледат на щастието като на навик", казва Томас Корли.

Виж още: Как да успявате в бизнеса - 10 съвета от сър Ричард Брансън

Вижте десет начина, по който Корли смята, че богатите хора мислят различно, въз основа на твърдения, с които те се идентифицират: 

1. Богатите хора вярват, че техните навици оказват голямо влияние върху живота им. "Ежедневните навици са от съществено значение за финансовия успех в живота." 

Богати хора, които са съгласни с това: 52% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 3% 

Богатите хора смятат, че лошите навици водят до пагубен късмет и че добрите навици създават "опортюнистичен късмет", което означава, че те създават възможности хората да се погрижат за собствения си късмет. 

"Когато разглеждах късмета," си спомня Корли, "много от богатите хора казаха, че са късметлии, а много от бедните казаха, че нямат късмет".

2. Богатите хова вярват в американската мечта. "Американската мечта вече не е възможна."

Богати хора, които са съгласни с това: 2% 

Бедни хора, които са съгласни това: 87% 

"Американската мечта е идеята за неограничения потенциал и че можеш да успееш сам", казва Корли. 

В неговото проучване по-голяма част от богатите хора вярват, че богатството е голяма част от американската мечта (94%) и че тази мечта все още е възможна

Виж още: Осем златни правил за лидери от Джак Уелч

3. Богатите хора ценят отношенията с цел като професионално и лично израстване. "Отношенията са от съществена важност за финансовия успех." 

Богати хора, които са съгласни с това: 88% 

едни хора, които са съгласни с това: 17% 

Богатите не само, че чувстват, че отношенията им са от съществена важност за успеха, но те влагат много усилия и в поддържането им, изграждайки си навик да се обаждат на контактите си по различни поводи, като да им пожелаят рожден ден или просто да ги чуят.

Виж още: Как да отгледаме милионер

4. Богатите хора обичат да се запознават с нови хора. "Обичам да се срещам с нови хора."

Богати хора, които са съгласни с това: 68% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 11% 

Заедно с това, че ценят отношенията, върви създаването на нови отношения. Богатите обичат да се срещат с нови хора и вярват, че да си харесван е важно за финансовия успех.

5. Богатите хора мислят, че спестяванията са от голямо значение. "Спестяването на пари е от съществено значение за финансовия успех." 

Богати хора, които са съгласни с това: 88% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 52% 

"Да си богат не означава просто да печелиш много пари," обяснява Корли. "Тук става въпрос за спестяването на много пари и натрупването на богатство. Много хора измежду тези, които проучвах, не са богати, защото печелят много, а защото са спестили много." 

Самият Корли се опитва да учи децата си на правилото 80/20 - спестявай 20% от доходите си, докато в същото време живееш с 80% от тях

Виж още: Защо психопатите просперират в живота

6. Богатите хора чувстват, че определят своя път в живота. "Вярвам в съдбата." 

Богати хора, които са съгласни с това: 10% 

Бедни хора, които вярват в това: 90% 

Бедните хора са значително по-склонни да вярват, че генетиката е от значение затова да станеш богат, и значително по-малко склонни да вярват, че те са причината за собственото си финансово положение. 

"Повечето богати хора, с които съм говорил, са бизнесмени, които невинаги са били богати, те обаче са с нагласата, че могат да постигнат всичко", обяснява Корли. 

Виж още: 11 житейски урока от Бил Гейтс

7. Богатите хора ценят повече креативността пред интелекта. "Креативността е от съществено значение за успеха." 

Богати хора, които са съгласни с това: 75% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 11% 

Богатите хора са по-склонни да вярват, че креативността влияе на успеха, докато бедните хора са по-склонни да вярват че да си "интелектуално надарен" е от съществено значение. Те също така са по-склонни вярват, че натрупването на богатство обикновено става случайно. "Ако погледнете моята статистика, ще откриете, че много от богатите хора са имали средни оценки в училище", казва Корли. "Не е достатъчно само да си умен." 

Виж още: Съвети за забогатяване от Доналд Тръмп

8. Богатите хора се наслаждават на работата си. "Харесва ми (или харесвало ми е) това, което правя, за да си изкарвам прехраната." 

Богати хора, които са съгласни с това: 85% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 2% 

"Много от от богатите в моето проучване харесват работата си и това не е случайно", казва Корли. Всъщност 86% от богатите хора работят средно по 50 часа или повече на седмица (в сравнение с 43% от бедните), а 81% казват, че вършат повече, отколкото работата им изисква (в сравнение със 17% от бедните). 

9. Богатите хора вярват, че тяхното здраве влияе върху успеха им. "Доброто здраве е от съществено значение за финансовия успех." 

Богати хора, които са съгласни с това: 85% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 13% 

"Едни от хората в моето проучване ми каза "не мога да правя пари, докато съм в болнично легло", спомня си Корли. "Богатите хора мислят, че да си здрав означава по-малко дни в болнични, което автоматично означава по-голяма продуктивност и повече пари." 

10. Богатите хора са склонни да поемат рискове. "Поемал съм риск в търсене на богатството." 

Богати хора, които са съгласни с това: 63% 

Бедни хора, които са съгласни с това: 6% 

"Много от богатите хора в проучването са собственици на компании", обяснява Корли. "Те са успели, защото са се учили само от трудностите на живота." Всъщност 27% от богатите хора в проучването на Корли признават, че са се проваляли поне по веднъж в живота или в бизнеса, в сравнение с 2% от бедните. "Провалът е като белег върху мозъка", казва Корли. "Научените уроци остават вечно."

Виж още: Стратегия за успех от създателя на "Форд Мустанг"