Пием повече безалкохолни от всякога – средно 113 литра годишно. Но какво причиняват те на здравето ни?

Британският вестник "Дейли мейл", цитиран от "Новинар", обобщава резултатите от изследвания, извършени в различни държави.

1. Ускоряват стареенето

Хора, които изпиват по две кутийки безалкохолно на ден, остаряват по-бързо от онези, които никога не пият, казват американски учени. 

Миналата година учени в университета в Калифорния са установили, че тези хора имат изменения в своето ДНК, което състарява клетките им с 4,6 години.

2. Провокират желанието за захар

Изпиването на само две кутийки захарни газирани напитки дневно кара хората да искат захар още повече, твърди д-р Ханс-Петер Кубис, физиолог към университета в Бангор, който провел проучване за ефекта на газираните напитки върху тялото.

3. Свързани са с рака

При жени, които пият повече от три захарни напитки седмично, рискът да развият рак на гърдата може да се увеличи. 

Учени от университета "Лавал" в Канада установили, че колкото повече захарни и газирани напитки консумират жените, толкова по-голяма е плътността на гърдите им - а това е рисков фактор за рак на гърдата.

4. Причиняват подуване

Когато изпием газирана напитка, газът пълни стомаха с въздух, който предизвиква оригвания.

А ако страдате от подуване, допълнителният газ ще влоши положението. Газираните напитки също така могат да утежнят синдрома на раздразнените черва.

5. Атакуват зъбите

Захарта взаимодейства с бактериите в плаката и произвежда вредни киселини, които могат да причинят разваляне на зъбите, а това прави подсладените с нея плодовите сокове заплаха за здравето на устната кухина.

Но газираните напитки могат да причинят още по-големи вреди. Проучване на университета в Бирмингам е установило, че газираните напитки са 10 пъти по-корозивни от плодовите сокове през първите три минути от пиенето, въпреки че и двете напитки съдържат почти еднакво количество захар.

Смята се, че вината е на лимонената киселина.

Газираната вода също може да увреди зъбите, защото съдържа въглеродна киселина. И все пак, трябва да пиете газирана вода всеки ден в продължение на години, за да ви засегне този ефект - една или две чаши седмично няма да ви навредят.

6. Увреждат черния дроб

Газираните напитки с високи количества плодов сок са свързани със затлъстяването на черния дроб. Проучване в Израел установило, че хора, изпиващи по две кутийки газирани плодови напитки дневно, са пет пъти по-склонни да развият това състояние, което предшества цирозата или рака на черния дроб. 

Тези напитки съдържат големи количества плодова захар, която наготово се абсорбира от черния дроб и се превръща в мазнина. Макар сведенията да са непълни, проучването твърди, че диетичните напитки имат подобен ефект, подвеждайки тялото да "мисли", че е получило захар.

7. Могат да увредят детския стомах

Разгазираната кола или лимонада са популярно лекарство при разстроен стомах, но може да са вредни за деца със стомашен вирус.

Лигавицата на стомаха и червата често е временно увредена от стомашните вируси. Съответно напитките с високо съдържание на захар могат да влошат нещата, вероятно защото бактериите се хранят със захарта, твърди д-р Стивън Мърфи, който е ръководил комитета, написал официалното ръководство за лечение на детските стомашни вируси на Националното здравно дружество във Великобритания.

То предупреждава родителите да не дават на децата такива напитки. Диетичните напитки могат да са проблем, защото подсладителите трудно се усвояват от стомаха. Каквото и да мислят хората, безалкохолните напитки, независимо дали са газирани или не, няма да ви отърват от бактериите, които вредят на стомаха.

8. Могат да причинят ранно настъпване на пубертета

Пиенето на повече от една захарна напитка дневно може да доведе до по-ранно настъпване на цикъла при момичетата.

При проучване сред 6000 млади момичета учени от Харвард са установили, че тези, които пият повече от една и половина подсладени със захар напитки дневно получават първия си цикъл 2,7 месеца по-рано от онези, които пият по две седмично.

Напитките с добавена захар вдигат нивото на инсулина - хормона, който изчиства глюкозата от кръвта, а това на свой ред може да повиши концентрацията на женските полови хормони. Учените смятат, че това излага момичетата на по-висок риск от рак на гърдата.