Държавният глава издаде указ за назначението няколко дни след като Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд.

Споделената компетентност не означава, че президентът може да изземе решаващата роля на ВСС и да откаже назначаването, без да има каквито и да било аргументи, припомнят от "Дондуков" 2.

Евентуален отказ на Росен Плевнелиев трябва да бъде мотивиран с факти, поставящи под съмнение професионалните и моралните качества на кандидата или способността му да се справи с поста, за който е избран - само така ще бъде възможно при повторния избор ВСС да вземе предвид посочените недостатъци, аргументират се от президентската институция. 

Виж още: Лозан Панов избран начело на ВКС

Отказът да се подпише указ за назначаване би върнал процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) в началото. Освен това, съгласно чл. 129, ал. 2 от Конституцията, президентът е длъжен да назначи следващия предложен кандидат, който и да е той,

без значение дали притежава или не необходимите професионални и морални качества

От "Дондуков" 2 допълват, че не са били налице пречки ВСС да се съобрази с обществените очаквания, както и с публичния апел на съдия Панов, като организира избора по начин, който да изключва всякакви съмнения за независимостта на вота. 

Според президентството гласуването с бюлетини би довело до много по-висок начален кредит на доверие към избрания кандидат и съдебната система като цяло, а дали електронно или с бюлетини - организацията по избора не би следвало да представлява някакъв проблем, тъй като гласуват малък брой хора (23, от които 17 подкрепиха Панов - бел.ред.).

Държавният глава не смята за правилно да откаже назначение, като стъпва единствено на недоказани хипотези и се мотивира, че в едно демократично общество възможността за изразяване на различни мнения при назначения на ключови постове е основополагащо, но също толкова важно е

оспорването на определено решение да почива на убедителни доводи

Плевнелиев обръща внимание, че няма как едновременно да бъде спазена тайната на вота и да има публична аргументация от всеки член на ВСС за кого е гласувал, защото двата принципа взаимно се изключват.

С подписването на указа за назначението на Лозан Панов президентът очаква от избрания председател на ВКС да отстоява принципа за независимост на съдиите и да работи активно за осъществяване на съдебната реформа.

Държавният глава призовава провеждането й да се превърне в реален процес, а не да спре до приемането на поредната стратегия.

Росен Плевнелиев издаде указа за назначението на съдия Панов след разговор с новоизбрания председател на ВКС, който го увери, че ще отстоява принципа за независимост на магистратите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата.