Какви са ползите за организма ни от консумацията на различните видове меса

Все повече и повече хора по света стават вегани или вегетарианци. Ако ги попитате защо, всеки от тях ще има своята причина, като мнозина ще обяснят вредите, които месото носи на организма ни, както и че растителният протеин е по-полезен от животинския. 

Виж още: Какви са ползите от това да не консумираме месо

Но освен вреди, има ли и ползи от яденето на различни видове месо? С какво различните меса допринасят за осъществяване на жизнено важни метаболитни функции обобщават от Foodpanda:

Агнешко месо

Това е най-богатото на протеини месо. Протеините помагат за цялостното благосъстояние, изграждат телесните тъкани, произвеждат антитела, които защитават организма от инфекции. Агнешкото, както и другите видове месо, съдържат всички неизменими аминокиселини.

Черен дроб

Той е с най-голямо насищане на желязо, цинк и селен. Желязото помага при формирането на хемоглобина, който пренася кислород до различни части на тялото. Цинкът помага при образуване на тъканите и обмяна на веществата, а селенът изгражда мазнините и химикалите в тялото.

Виж още: Опасно ли е веганството за децата?

Свинско месо

Свинското месо съдържа много витамини А, B и D, а с консумацията му насърчавате доброто зрение, здрави зъби и кости, състоянието на централната нервна система и психичното си здраве. Друга голяма полза е поддържането на здравето на кожата.

Пилешко месо

Най-чистото месо е пилешкото. То е с ниско съдържание на мазнини. Подходящо е при диети и здравословно хранене. Не съдържа въглехидрати и е с малко наличие на калории. Пилешкото месо влияе върху стреса, с който се сблъскваме ежедневно. 

Виж още: Защо богатият избор ни прави нещастни?