Според анализатора от Руския институт за стратегически изследвания Игор Пшечников от неправителствения сектор в България подготвят метежи срещу новия президент Румен Радев

Заплаха от масови протести и брожения след встъпването в длъжност на новия президент на България Румен Радев пророкува анализаторът от Руския институт за стратегически изследвания Игор Пшечников пред РИА Новости.

Освен срещу Радев протестът трябвало да премине и под антируски лозунги, добавя още Пшечников в материала си, озаглавен "Кой подготвя "майдан" в България".

"Финансирани от САЩ неправителствени организации подготвят протести за дестабилизиране на България преди встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев. Акцията им е насрочена за 21 януари пред сградата на президенството, в която на следващия ден трябва да влезе новият държавен глава", пише Пшечников.

Според него имало данни, че една от неправителствените организации е получила инструкции за организиране на масови безредици. В тях трябвало да участват хора до 40 години, като срещу това те щели да получават по 30 евро на ден.

Виж още: Румен Радев положи клетва като президент на България

Пшечников припомня и думите на изпълнителния директор на "Америка на България" Нанси Шилър, която тази седмица заяви „вече няма да сме тихи, ще говорим гордо и високо”.

Румен Радев е определен от руския анализатор като пълна противоположност на Росен Плевнелиев, който по време на своя мандат "строго е следвал политиката на американския президент Барак Обама".

За новия държавен глава се изтъква позицията му против санкциите срещу Русия, както мнението му, че членството на България в ЕС и НАТО не превръща Русия в неин враг. Победата на Радев е свидетелство за сближаването на българите с Русия, смята Пшечников.

В материала е намесено и името на Джордж Сорос, финансираните от когото неправителствени организации на Балканите са определени като "гнезда на стършели".

Източник: РИА Новости