Над 140 души са засегнати през последните две години от мистериозната болест, която причинява спонтанно заспиване

Всички ние обичаме да си поспиваме и бихме го правили редовно и по дълго. Но представете си какво е да заспиш внезапно, докато вървиш по улицата, вършиш нещо вкъщи или работиш. Такава болест от две години насам измъчва над 140 души в две селца в Северен Казахстан, съобщава британският в. "Гардиън".

Да заспиш, докато ходиш

Повечето от жителите на селата са етнически руснаци и германци, пише "Гардиън". През последните две години в района част от хората страдат от странна сънна болест, която се описва с внезапни заспивания. Страдащите от нея се събуждат без никакъв спомен за случилото се, отпаднали и с главоболие. 

При някои от пострадалите сънят продължавал до шест денонощия. Засегнатите са от всички възрасти, като според местните имало дори и домашни животни, които страдат от болестта. Някои от потърпевшите се оплакват и от халюцинации. 

Лекарите диагностицирали заболелите масово с "енцефалопатия с неясен произход" - общ термин за мозъчно заболяване. Иначе казано, никой си нямал идея защо тези хора заспиват спонтанно.

Къде е причината

Местните отдават предположенията си на затворените уранови мини, които не функционират от разпадането на СССР.

Заради тези подозрения здравното министерство на Казахстан е изследвало над 7000 жилищни сгради, много от които вече са необитаеми жилища на бивши миньори. Тестовете обаче не са открили повишена радиация или тежки метали. В някои домове е имало повишени нива на радий, но не достатъчно, за да се обясни сънната болест.

Виж още: 10 от най-интересните мистерии на света

След последните изследвания заключението е, че причината действително е в урановите мини. Повишеното съдържание на въглероден оксид и въглеводороди във въздуха кара човек да заспива спонтанно. Заради концентрацията им във въздуха процентът на кислород е много понижен и това причинява сънната болест.

Властите са започнали евакуация на живеещите в района.

Източник: "Гардиън"