Смартфоните се проследяват и подслушват по-лесно, обясняват специалисти пред Тв7

Ден първи на 43-тото Народно събрание. Минути след официалното откриване скука наляга депутатите и те започват да се разсейват. И докато Вежди Рашидов се отдава на изкуството, повечето негови колеги залагат на новите технологии, и в частност - на смартфоните.

Единствено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вади обикновен мобилен апарат. Това прави впечатление. И поставя въпроса защо?

За да подслушваш някого, трябва да го локализираш, а да локализираш смартфона е много лесно, обяснява частният детектив Марин Маринов.

Можеш да го локализираш чрез компютъра си, докато си седиш вкъщи с лаптопа - има такива програми, които локализират телефоните, къде се намират номерата, допълва експертът.

Виж още: Холивудски звезди бесни на "Епъл" след сексскандала

Става ясно, че голяма част от депутатите са уязвими заради новите технологии. Може би затова по-информираните от тях предпочитат стари апарати. Това обаче не е гаранция.

Технически вече нещата са толкова развити, че дори и да ви е изключен телефонът, пак слушат, отбелязва Маринов.

Практиката сочи, че някои политици са изобретателни, когато трябва да защитят своя телефон. По време на предизборната кампания един от тях си беше увил телефона в алуминиево фолио. Наистина в този вид няма как да го подслушват, защото това прекъсва звука, разкрива мистерията частният детектив.

А съветът му към депутатите е, независимо по какъв телефон разговарят, да внимават какво казват.

Източник: News7