За все по-голямо търсене на месо от зайци съобщава в. "Български фермер", а в Kulinaria.bg открихме и няколко рецепти за приготвянето му

Над 1,2 млрд. зайци ежегодно се колят за месо в световен мащаб, сочат данните на статистическата служба на Организацията по прехрана и земеделие към ООН FAO Stat за 2012 г., цитирани от в. "Български фермер".

Най-големият производител е Китай - там се отглеждат над 462 млн. зайци, или 40% от световното производство. През последното десетилетие в страната се наблюдава рязко увеличение в производството на заешко, за да се задоволи ръстът в потребителското търсене. От 2001 до 2014 г. нарастването е с 26%.

До 2012 г. в 27-те държави членки на ЕС (преди приемането на Хърватия) производството на заешко месо възлиза на 28% от световното, с повече от 340 млн. зайци годишно. Те са и на второ място в класацията за най-често отглежданите селскостопански видове в Европа. Зайцевъдството е най-силно развито в Италия, Франция и Испания.

Ето и още статистика - за количествата заешко месо, внасяни и изнасяни от водещи държави производителки, и за страните, където консумират най-много от високопротеиновото диетично месо: 

- През 2011 г. Китай изнася около 9000 т заешко месо.

- Франция е реализирала износ на 6000 т заешко.

- Белгия е внесла 6000 т заешко. 

- Великобритания е внесла едва 97 тона.

- Франция за година внася 495 хил. т заешко месо. 

- Чехия е изтъргувала 518 хил. живи зайци.

От Kulinaria.bg избрахме рецепта за заешко с ошав.

Продукти за четири порции:

150 г сметана
по 125 мл червено вино и вода
2 дафинови листа
2 с.л. масло
2 глави чесън
250 г домати, нарязани на филийки
300 г кашкавал, нарязан на филийки
200 г гъби
1 ч.л. тамян, стрит
черен пипер
1 кг заешко месо
250 мл червено вино
250 г ошав

Начин на приготвяне:

Накисваме ошава за поне 24 часа във виното. Измиваме добре месото, разделяме го на порции и подсушаваме. Осоляваме го и овкусяваме с черния пипер и тамяна. Разделяме и обелваме чесъна, режем го на половинки по дължина.

Разтопяваме маслото и запържваме месото за няколко минути и от двете страни. Добавяме чесъна, гъбите, дафиновия лист и водата. Изсипваме всичко в тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

Изваждаме тавичката, добавяме ошава и още малко вода, и печем още 45 минути, като последните 15 минути изваждаме и добавяме нарязаните на филийки кашкавал и домати.

В отделен съд разбъркваме виното и сметаната, затопляме ги леко и добавяме сол и черен пипер. Сервираме месото в предварително загрята чиния и го поливаме със соса.

Виж в Kulinaria.bg и рецептите за заешко с картофи и заек по ловджийски.

Източник: BGFermer.bg; Kulinaria.bg