Всички вече са дезинфекцирани, но институциите призовават хората, купували от тях, да бъдат особено бдителни в следващите дни; четирима души са задържани заради разпространението на заразата

В 23 ресторанта, заведения и магазини по Черноморието може да са попаднали продукти със спори на антракс, съобщи Би Ти Ви след среднощно заседание на кризисния щаб във Варна.

Четирима души са задържани заради разпространението на заразата. Два ресторанта във Варна, шест на Златни пясъци и Кабакум, два хотела, бистро, заведения за бързо хранене, месарница във Варна, два обекта в Кранево и ресторант в Бяла са дезинфекцирани. (Вж. списъка най-долу).

Тези обекти са купували продукти и месо от транжорна "Дари",

където по повърхностите са били открити спори на антраксния бацил. Вече не става въпрос само за телешко, но и за свинско месо, след като по първоначални данни от месото на заразената крава били направени наденици с кайма смес.

Сигналът за болното животно е подаден чак 10 дни, след като тя е била заклана на 7 юли. Забавянето в реакцията се дължи на първоначалните твърдения, че в цеха не е постъпвало месо от заразената крава.

Виж още: След случая във Варненско - какво трябва да знаем за антракса

От всички 26 души, консумирали пряко заразено месо, няма нито един заразен - с това искаме да обясним да не се всява паника, че рискът за заболеваемост е изключително, изключително нисък, коментира варненският кмет Иван Портних.

На всички засегнати ресторанти, заведения и магазини са залепени съобщения, за да бъдат информирани хората и да вземат мерки, в случай на нужда. Не може да се гарантира, че термичната обработка унищожава изцяло спорите на антракса, но е сигурно поне едно - заразата не се предава от човек на човек.

Направихме много опити да помолим собственика на транжорната да сътрудничи за информация, но категорично отказа, поясни Даниел Денев от Агенцията по безопасност на храните. По думите му при първата проверка не са констатирани никакви нарушения, които да дадат основание за затваряне на транжорната. След взетите проби обаче са открити

спори по всички повърхности

От кризисния щаб разпространиха списък с обектите, където е възможно да е попаднало заразено с антракс месо. Институциите призовават хората, купували от тях, да бъдат особено бдителни в следващите дни и при първи стомашно-чревни оплаквания да потърсят лекарска помощ. В списъка попадат:

Бистро "Класик" - местност Салтанат, Морска градина, Варна

Ресторант "Кръчмата", Крайбрежна алея, Варна

Бистро "Калисто", Аспарухово, Варна

Бърза закуска, кв. Възраждане, до бл. 45

Бърза закуска, кв. Владислав Варненчик, до обръщача

Павилион "Фортуна", кв. Възраждане-3

Бистро, кв. Трошево, ул. "Тихомир"

Хотел "Кабакум бийч резидънс"

Хотел "Орхидея" - до сп. "Журналист"

Бърза закуска "Пипилота"

Бърза закуска - Руски пазар, кв. Аспарухово

Бистро "Флирт", сп.  "Журналист"

Лафка на "Хидрострой" ООД

Ресторант "Синбад" - Златни пясъци

Ресторант "Прима" - Златни пясъци

Ресторант "Чифлишки хан", Златни пясъци

Ресторант "Ролбата", Златни пясъци

Ресторант "Луна", Златни пясъци

Ресторант "Герана", Златни пясъци

Магазин за месо "Кулинар", ул. "Шипка"

Ресторант "Камен" - гр. Бяла

Интермарк - Кранево

Таргетком - Кранево

Източник: Би Ти Ви