Филмът на Изабел Койшет "Никой не иска нощта" е с участието на Жулиет Бинош, Ринко Кикучи и Гейбриъл Бърн

Копродукцията между Испания, Франция и България "Никой не иска нощта" (Nobody Wants the Night) открива на 5 февруари 65-ото издание на международен кинофестивал в Берлин. Най-новият филм на испанската режисьорка Изабел Койшет е включен в състезателната програма на Берлинале.

Продуцент от българска страна е One More Movie в лицето на Ариел Илиефф, с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ) и със съдействието на посолството на Кралство Испания у нас.

Филмовият разказ пренася зрителите повече от век назад, през 1908 г., сред арктическите ледове на Гренландия, където храбри жени и амбициозни мъже поставят всичко на карта заради любовта и славата...

Актьорският екип включва звезди като носителката на "Оскар" за "Английският пациент" (1996) Жулиет Бинош, японката Ринко Кикучи ("Вавилон"), Гейбриъл Бърн ("Обичайните заподозрени").

Екипът е снимал у нас, в Норвегия и Испания. В основата на филма е действителен случай - двете главни героини си съперничат за любовта на полярния изследовател Робърт Пири - първия човек, покорил Северния полюс на 6 април 1909 г.

"Много се радвам, че "Никой не иска нощта" открива Берлинале 2015. Изабел Койшет е създала впечатляващ и въздействащ портрет на две жени, поставени при сурови обстоятелства", коментира директорът на фестивала Дитер Кослик и допълва, че това ще бъде и първият филм, прожектиран в основната зала "Берлинале Палас" със системата Dolby Atmos®.

В миналото на берлинския фестивал са били представяни шест филма на Изабел Койшет, като "Животът ми без мен" (2003) и "Елегия" (2008) са участвали в международния конкурс, а през 2009 г. режисьорката беше в състава на журито.