Всеки знае, че има различни видове дисплеи, но малцина познават в детайли техническите характеристики на различните типове.

Сигурни сме, че ще харесате идеята на анализаторите от PC Advisor, цитирани от Digital.bg, да разкрият "тайните" на сензорните дисплей при смартофните. 

1. Какво е TFT LCD дисплей

TFT LCD дисплеите са най-често срещаният тип дисплеи, който се използва за мобилни телефони. TFT LCD предложи по-добро качество на изображението и по-високи резолюции в сравнение с по-ранното поколение LCD дисплей, но ограничаването им се крие в тесните ъгли на видимост и лошата видимост при директна слънчева светлина. Големите TFT дисплеи консумират повече енергия и по този начин хабят бързо батериите. Но тъй като те са по-евтини за производство, се използват за евтините модели мобилни телефони и смартфони.

2. Какво е IPS LCD дисплей

IPS LCD дисплеите са по-добри от TFT LCD дисплеите. Tе имат по-широки ъгли на видимост и по-ниска консумация на енергия, което води до много по-добър живот на батерията. IPS-LCD дисплеите са по-скъпи от TFT LCD, затова се използват само в смартфоните от по-висок клас. Версията на IPS LCD с по-висока резолюция (640 х 960 пиксела) се използва при Apple iPhone 4 и се нарича Retina Display, характеризирайки се с брилянтно качество на картината.

Виж още: Откриха алергия от мобилния телефон

3. Какво е резистивен LCD дисплей

LCD дисплеите са два вида – капацитивни и резистивни. Резистивните сензорни екрани съдържат два слоя проводящ материал с много малко разстояние между тях, което действа като съпротивление. Когато резистивният сензорен екран е докоснат с пръст (или стилус) двата слоя се срещат в точката на докосване. Koopдинaтитe нa тoчĸaтa нa дoĸocвaнe лecнo ce изчиcлявaт чpeз пoдaвaнe нa тoĸ нa гopнaтa и дoлнaтa плacтинa и измepвaнe нa нaпpeжeниeтo в тaзи тoчĸa. Зaтoвa имeннo пo тoзи диcплeй мoжe дa ce нaтиcĸa c ĸaĸъвтo и дa e твъpд пpeдмeт и тoй щe paбoти. Тази информация се разпознава от процесора на мобилното устройство и се предава на OS за да започне действието в точката на докосване. Резистивните сензорни екрани не са толкова отзивчиви както капацитивните сензорни екрани и често изискват стилус за по-точно идентифициране на точката на докосване.

4. Какво е капацитивен LCD дисплей

Кaпaцитивният eĸpaн пpeдcтaвлявa cтъĸлeн пaнeл, нa ĸoйтo e нaнeceн cлoй пpoзpaчeн peзиcтивeн мaтepиaл. B ъглитe нa пaнeлa ca paзпoлoжeни eлeĸтpoди, пoдaвaщи нa пpoвoдящия cлoй ниcĸoвoлтнo пpoмeнливo нaпpeжeниe. Tъй ĸaтo чoвeшĸoтo тялo пpoвeждa eлeĸтpичecĸия тoĸ и пpитeжaвa извecтeн ĸaпaцитeт, пpи дoĸocвaнe нa eĸpaнa в cиcтeмaтa ce пoявявa точка на докосване. Mяcтoтo нa тaзи тoчĸa нa дoĸocвaнe ce oпpeдeля oт пpocт ĸoнтpoлep нa бaзaтa нa дaннитe oт eлeĸтpoдитe в ъглитe нa пaнeлa. Капацитивните сензорни екрани са много по-добри и отзивчиви към човешкото докосване и се срещат в повечето смартфони от висок клас.

Виж още: Смартфоните съсипват съня ни

5. Какво е OLED дисплей

Това е по-нова технология за дисплей на мобилни устройства. В OLED технологията слой от органичен материал (на базата на въглерод) е притиснат между два проводящи листа (анод и катод), които от своя страна са притиснати между два стъклени плота. OLED дисплеите са много по-добри в сравнение с LCD, поради изключителното възпроизвеждане на цветовете. Те нямат нужда от подсветка и затова могат да изобразяват осезаемо по-дълбоки нива на черния цвят. Нивото на черното се дефинира като "най-тъмната част" от изображението. Следователно, в затворено тъмно помещение OLED захранван екран може да достигне по-високи нива на контраст. Освен това OLED дисплеите са много тънки и консумират по-малко енергия.