Специален екип ще пресява заявките за сваляне на видеа от сайта

Проблемът с авторските права в света на глобалните технологии е болна тема. На Запад се опитват да решават проблема чрез различни правила и корпоративна отговорност на редица сайтове. Така преди години се стигна до идеята сайтовете за видео споделяне например да плащат на потребители с редовни канали за уникалното им видео съдържание.

Оказва се обаче, че и това вече не е достатъчно, като причината продължава да бъде същата - пиратство. Така сега YouTube въвежда нова политика относно свалянията на дадено видео от сайта заради нарушени авторски или други права, пише Kaldata.

В последно време броят на заявленията за премахване на клипове е скочил рязко. Това предизвика вълна от недоволство в създателите на съдържание за известния сайт. Опасенията на потребителите са, че не се прави достатъчно за запазването на правата им и мрежата за видеосподеляне разчита прекалено много на автоматизираната система.

В следствие на оплакванията YouTube обяви, че формира екип, който ще наблюдава внимателно исканията на потребителите. Друга негова задача ще бъде ограничаването до минимум погрешното сваляне на клипове в резултат на тях, ако няма законова причина. 

Виж още: Как да спечелим 4 млн. долара чрез канал в YouTube​

Компанията обеща, че може да се разчита на пълна прозрачност в случаите, когато предприема ограничаване на приходите от даден клип, както и цялостно подобряване на комуникацията с авторите.

Официално YouTube отрича да сме свидетели на скок в заявките за сваляния на клипове, но е очевидно, че компанията се опитва да действа превантивно, за да избегне по-голяма криза, която ще ѝ създаде лоша репутация и дори може да принуди много от създателите на оригинално съдържание да потърсят друга платформа за изява.

Източник: Kaldata.bg