Благодарение на допинг скандалите в спорта, думите "тестостерон" и "стероид" будят неприятни асоциации, но какво всъщност представлява тестостеронът?

Това е ключовият хормон, играещ важна роля при много функции в мъжкото тяло. Тестостеронът е важен за нормалната сексуална функция, производството на сперма и за мускулно развитие и тонус.

Заниженото ниво на този хормон води до хронична умора, депресия и намалена физическа способност.

Съществуват нови доказателства, че нормалните нива на тестостерон в тялото, намаляват рискът от диабет и сърдечно съдови заболявания и, че мъжете с нормални хормонални нива живеят по-дълго, от тези с ниски.

Историите за атлети, опитващи се да хитруват и за културисти с чудовищни мускули, дават на тестостерона лошо име и създават погрешни разбирания. Нека разгледаме някои от тях.

Тестостеронът е забранено лекарство

Не, тестостеронът е легален и може да се използва след лекарско предписание с рецепта. Той е ключов хормон за всеки мъж, отговорен за развитието на мъжките гениталии и за цялостното физическото развитие по време на пубертета. 

Също така е важен за много функции в мъжкото тяло, като производството на сперма, нормалната еректилна функция, сексуалното желание, мускулният тонус, здравината на костите и други.

Много спортни организации, имат стриктни правила, определящи какви субстанции са забранени за използване от спортистите. Тестостеронът е включен в тях, тъй като може да повлияе върху спортните резултати.

Спортистите, които нарушават тези правила, мамят своите съперници и за това биват наказвани.

Тестостеронът е опасен стероид

Да, той е стероид, но това не го прави опасен. В действителност, човешкият организъм, сам произвежда голям брой стероиди: естроген, кортизол, прогестерон и холестерол.

Думата стероид, преведена на спортен език, значи анаболен стероиден хормон, Той има значение за растежа и функциите на мускулите и костите.

Тестостеронът е един от тези хормони. Доказано е, че е относително безопасен дори и във високи концентрации.

Тестостеронът предизвиква неконтролирана агресия

Не съществуват достоверни доказателства, че той причинява агресивно и неконтролируемо поведение.

Дори и при проведени проучвания, такова поведение не е наблюдавано, включително и при мъже приемащи високи дози. Напротив, агресивно поведение и избухливост е наблюдавана при мъже със занижени нива, като това поведение изчезва след нормализирането на нивата.

Тестостеронът е причинител за рак на простатата

Съществуват нови доказателства, показващи, че при мъжете със по-високи нива на тестостерон, рискът от появата на рак на простатата, е сравнително по-нисък.

Освен това, хормоналното лечение на мъже с тестостерон, не е показало, че то повишава риска от рак на простатата.

Високият тестостерон причинява оплешивяване

Проучвания показват, че оплешивяващите мъже, имат същите нива на тестостерон, каквито са и при мъжете със здрава коса. Мъжкото оплешивяване се смята генетично предопределено.

Объркването идва от лекарството Финастерид, борещо се с мъжкото оплешивяване, което блокира превръщането на тестостеронa в дихидротестостерон (DHT). 

Тъй като е необходимо много малко количество на DHT в скалпа, за да могат гените да направят това (в случая да предизвикат косопад), за мъжете на които им е генетично заложено да оплешивеят, концентрациите на тестостерон в тялото, не оказват никакво влияние.

Виж още: Какво представляват феромоните

Източник: Blogzdrave