Сумата на обезщетението, което засегнатите се канят да търсят от интернет гиганта след скандала с голите им снимки, надхвърля 100 млн. долара

Адвокати на някои от най-известните жени в света, чиито лични снимки се появиха онлайн след хакерски пробив, заплашиха да съдят "Гугъл" заради неспособността на интернет гиганта да премахне изображенията от търсачката си. 

Виж още: Холивудски звезди бесни на "Епъл" след сексскандала

Холивудският топадвокат Марти Сингър, представляващ над 10 от засегнатите ВИП дами, е адресирал до основателите на "Гугъл" писмо, в което ги обвинява в "крещящо неетично поведение", съобщават американски медии.

Дженифър Лорънс, Кейт Ъптън, Кирстен Дънст, Мери-Кейт Олсън, Кара Делевин, Амбър Хърд, Ким Кардашиян и Риана са само някои от звездите, чиито снимки бяха откраднати от личните им профили и разпространени по форуми и социални мрежи.

Според юридическия екип "Гугъл" са виновни, че не са проявили експедитивност и чувство за отговорност, за да премахнат изображенията, а освен това съзнателно са съдействали, улеснили и увековечили незаконните действия на хакерите. "Гугъл" печели милиони и се облагодетелства от експлоатацията на жените, се заявява още в писмото.

Виж още: Не закачай голите снимки на звездите

"Гугъл" е наясно, че кадрите са открадната чужда собственост, лични и конфиденциални снимки и видеозаписи, придобити незаконно и качени онлайн от перверзни хищници, които нарушават правото на жертвите да имат личен живот. Въпреки това "Гугъл" не са предприели нищо или почти нищо, за да спрат тези възмутителни нарушения", пише адвокатът.

Бездействате, тъй като жертвите са знаменитости, които имат висока цена - и само прибирате милиони долари от реклама в опит да се възползвате от скандала, вместо да го потушите, категоричен е защитникът на звездите.

Виж още: Мърдок смята голите снимки за старомодни