Потребителите могат да се възползват от повишена сигурност и неприкосновеност на личната комуникация от всяко устройство или платформа с Viber

Едно от водещите в света приложения за комуникация с над 711 млн. уникални потребители по света обяви цялостно криптиране за всички устройства и платформи с Viber, вкл. Android и iPhone, iPad, таблети с Android и настолни компютри.

През следващите седмици тази функция може да се използва от всички потребители, които имат най-новата версия на Viber. Тя включва засилена сигурност във всяко гласово или видео обаждане, съобщения, видео и снимки, както в групови съобщения, така и в индивидуалната комуникация между потребители.

Като част от тази подобрена версия Viber стартира и функцията "Скрити чатове", която позволява да скриете избрани разговори от основния екран, така че никой, освен вас, да не знае, че съществуват. Тези разговори могат да бъдат достъпни само с помощта на четирицифрен ПИН код, който предоставя допълнително ниво на секретност в личната комуникация на потребителите.

"Отнасяме се много сериозно към сигурността и неприкосновеността на личната комуникация и за нас е от решаващо значение потребителите ни да се чувстват уверени и защитени, когато използват Viber - обяснява главният оперативен директор на Viber Майкъл Шмилов. - Поради това отдавна работим по тази нова версия, за да сме сигурни, че нашите потребители имат най-усъвършенстваната сигурност на пазара и максимален контрол върху своята комуникация. Това ще продължи да бъде наш дългосрочен приоритет с развитието на дигиталната комуникация."


 
Цялостно криптиране "от край до край"

С пускането на функцията по цял свят през идните седмици потребителите автоматично ще бъдат защитени с цялостно криптиране на комуникацията в смартфоните си, след като обновят Viber версията си до най-новата - v6.0 или по-висока. Потребителите, които използват Viber и на iPad, таблет с Android или настолен компютър, ще бъдат подканени да го свържат отново към телефона си чрез QR-код.

Всички форми на комуникация могат да ползват това допълнително ниво на сигурност чрез верифициране на акаунта си. Потребителите ще виждат катинар с различен цвят отдясно на екрана, който показва нивото на сигурност:

- Сив катинар: По време на цялостно криптирани разговор и обаждане потребителите ще виждат икона със сив катинар. Почукването на тази икона ще изведе подсказка, която уведомява потребителите, че съобщенията, изпращани от участниците, са криптирани.

- Зелен катинар: Потребителите също имат възможност ръчно да удостоверяват хората в указателя си, като ги изберат за "доверени". Това означава, че от този момент нататък ключът на избрания човек от указателя ще бъде следен за промени, така че потребителите да могат да бъдат сигурни във всеки момент, че говорят с когото трябва. Почукването на зеления катинар ще изведе подсказка, уведомяваща потребителите, че съобщенията, които се изпращат от участниците, са криптирани и че човекът, с когото осъществяват контакт, е проверен.

- Червен катинар: Ако има проблем с ключа за удостоверяване на доверен потребител, катинарът става червен. Несъответствието може просто да означава, че някой потребител е сменил основния си телефон; но може също така да сочи за хакерско прихващане на комуникацията. За да разреши евентуалното състояние на несъответствие, участникът трябва отново да бъде избран като "доверен". Почукването на червената икона ще изведе подсказка, че Viber не може да провери този номер.

Скрити чатове

Потребителите вече имат възможност да скрият определени групови или индивидуални разговори от екрана с чатове, така че никой да не знае, че съществуват, и да имат достъп до тях с помощта на четирицифрен ПИН код.

Те могат да скрият разговора, като почукат върху екрана с информация за конкретен чат. След това ще бъде поискан четирицифрен ПИН код или (за потребители на iOS) ще се предостави възможност за използване на пръстов отпечатък. Потребителите ще бъдат уведомявани за съобщение в "Скрит чат", без на екрана да се появява текстът му или от кого е то.

Тази функция не е двупосочна, което означава, че ако единият потребител скрие разговора, от страната на получателя нищо няма да се промени.

Това поредно нововъведение, заедно с функцията "Изтрий" (Delete) - която позволява на потребителите да изтриват съобщения на телефона на получателя, дори след като са ги изпратили, независимо дали отсрещната страна ги е видяла или не, - показва повишеното внимание, което Viber отделя върху възможността потребителите да могат да контролират неприкосновеността и поверителността на личната си комуникации, обясняват от компанията.

Източник: Viber