Според данните от британските университети, годишно чуждестранните студенти наливат 10,7 млрд. лири в икономиката на Великобритания

Британското Министерство на вътрешните работи обмисля да намали почти наполовина броя на чуждестранните студенти в британските университети, пише в. "Гардиън". 

Ректорите на висшите училища са шокирани от тези намерения. Вече имало случаи на отказани визи на перспективни студенти. На партийната конференция на консерваторите през октомври министърът на образованието Амбър Ръд обеща да затегне визовите изисквания за образователни курсове и някои от не толкова авторитетните университети. 

Според едно от предложенията, които се разискват в Министерството на вътрешните работи, броят на чуждестранните студенти ще намалее от настоящите 300 хил. до 170 хил. годишно.

Според данните от британските университети, годишно чуждестранните студенти наливат 10,7 млрд. лири в икономиката на Великобритания. 

Виж още: Без гастарбайтери от ЕС храните във Великобритания ще поскъпнат

Според. проф. Колин Риордан, вицеканцлер на университета в Кардиф, правителството вероятно смята, че чрез орязване на чуждестранните студенти е единственият начин да се постигнат обещанията от референдума за рязко намаляване на чужденците в страната. Това обаче не отговаря на самите притеснения от чужденците, защото едва ли студенти и университетски персонал са причинители на проблемите, които хората виждат.

Междувременно стана ясно, че парламентарна комисия в Лондон настоява Северна Ирландия да получи специален статут след Брекзит заради очакваните тежки последици за икономиката в Северна Ирландия. Гибралтар също от своя страна настоява за специален статут.

Източник: "Гардиън"