Като основни причини за фалита се посочват революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция, които предизвикали сериозни загуби на компанията

Един от най-големите туроператори в България -"Алфатур", фалира. Причините, които се посочват са размириците в Близкия изток, революциите в Египет и Тунис и бомбените атентати в Турция.

В Министерството на туризма са получени официални уведомления от "Алфатур" АД, "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма, с които официално уведомяват, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата.

"Алфатур" АД информира, че няма туристи, които в момента се намират зад граница и остават необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - Застрахователно дружество "Евроинс" АД, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. "Алфатур" АД заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя.

"Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка "Отговорност на туроператора". 

Като основни причини за фалита се посочват революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция, както и "агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании", в резултат на което компанията е загубила основните си дестинации, формиращи 80% от нейния бизнес.

"Алфатур" беше сред водещите туроператори в България в продажбите на организирани туристически пътувания за дестинации като Турция, Израел, Египет, Тунис, Испания, Португалия, Италия, Малта, Гърция, Дубай.

"Евроинс" сезира прокуратурата за фалита

Застрахователното дружество "Евроинс" планира да сезира прокуратурата за умишлен фалит на туристическото дружество.

Представител на "Алфатур" не е потърсил контакт със застрахователя, не го е уведомил за невъзможността да покрия плащанията си и не е предоставил информация за състоянието си до момента, се казва в съобщение на сайта на "Евроинс".

"Изразяваме нашето учудване за действията предприети от туроператора и смятаме да сезираме правоохранителните органи за извършено престъпление и умишлен фалит на туристическа компания "Алфа тур", пише застрахователят.

"Евроинс" уверява, че застраховката покрива отговорността на туроператора за причинени през застрахователния период имуществени вреди на потребителите, включително при неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора. Застраховката гарантира всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които не са предоставени туристически услуги, в резултат на което всички засегнати клиенти на "Алфатур" АД ще получат от "ЗД Евроинс" АД полагащото им се обезщетение.

Планираните ваканции все пак остават

"Тез Тур" ще обслужи клиентите на обявилия фалит туроператор "Алфатур", съобщиха от международната компания, чиито пакети у нас се продаваха от българския туроператор. От дружеството заявяват готовност да осъществят всички празнични пътувания, резервирани с пакет на "Тез Тур".

"Скъпи приятели, искаме Вашата мечтана, дългоочаквана, заслужена и планирана празнична почивка да се случи. "Тез Тур България" ще осъществи, резервираните вече през фалиралия оператор почивки. Моля, свържете се с нашия офис, за да можем в най- кратък срок да реорганизираме Вашата вече резервирана почивка", заявяват от компанията.

"Тез Тур България" обявява и че иска да окаже подкрепа и съдействие и на клиентите на "Алфатур", резервирали почивки за други пакети и дестинации според наличните свободни места.