Среднощната акция на институциите в Слънчев бряг с участието на вицепремиера и задържането на известния дисководещ предизвикаха разнопосочни реакции в социалните мрежи

Вицепремиерът Валери Симеонов продължава битката си за тишина в крайморските курорти - и по думите му от снощи тя вече се е превърнала във война.

Как изглежда акцията според участниците в нея? Пресцентърът на МВР съобщи:

"При поредната съвместна проверка между институциите - част от Междуведомствения координационен център, създаден през миналата година в Бургаския регион, са иззети три музикални озвучителни уредби от две увеселителни заведения в Слънчев бряг.  Действията са осъществени от съвместни екипи на служители от МВР, НАП, агенция "Митници", РИОКОС, Агенцията по безопасност на храните и Инспекцията по труда.

Един от екипите извършил проверка в дискотека, нееднократно санкционирана за нарушаване на наредбите за нощната тишина. Оттам била иззета първоначално музикална уредба, а по-късно и втора, донесена в увеселителното заведение. Иззет са мишпулт на дисководещия и му е съставен акт по Наредбата на общината. По-късно и вторият мишпулт - за нарушаване на полицейски разпореждания.

Извършени са проверки и по отношение на финансовата дисциплина, на нерегламентирани храни, на изисквания за пожарната безопасност, на трудови договори и здравни книжки на персонала и други. В случай че се констатират нарушения на законовите изисквания, ще бъдат съставени и актове.

Виж още: Валери Симеонов: Слънчев бряг се е превърнал в Содом и Гомор

Втори съвместен екип е проверил увеселителни заведения, разположени по главната алея в комплекса. В едно от тях отново е констатирано нарушаване на нощната тишина - по надлежния ред е иззета апаратурата за озвучаване.

Проверките на Междуведомствения координационен център стартираха в началото на активния летен туристически сезон, като стремежът им е дисциплиниране на търговските обекти към спазване на законовите изисквания.

От тази година започна и затваряне на търговските обекти нарушители от служителите на НАП при констатирано неиздаване на касови бележки. Контролът се осъществява най-вече за нерегламентирано потребление на акцизни стоки  -  алкохол, цигари или горива - по този начин се увеличават приходите в държавния бюджет."

Виж още: Откриха гореща линия за сигнали срещу шумни заведения

Ето какво разказа във "Фейсбук" за своето участие в акцията самият Валери Симеонов, който е сложил на корицата си своя снимка от Джулай морнинг с група "Б.Т.Р." и екскмета на Каварна Цонко Цонев:

"Тази нощ Слънчев бряг се превърна в синоним на нормален и тих европейски курорт. Как се случи всичко?

В 1 през нощта събрахме хората от всички контролни институции в РПУ Слънчев бряг, където ги разделихме на две групи съвместно с полк. Рачев, заместник-началник на ОД Бургас. Започнахме мащабни изненадващи проверки, като първият удар беше върху прословутия "Оксижен" на известната пазарджишка мутра Божо "Кравата".

Заведението е имало над 20 акта за нарушения до снощи, но продължаваше да работи и да нарушава разпоредбите за шум.

Тази нощ обаче им бяха иззети музикалните уредби и под слисаните погледи на собствените им охранители, "Оксижен" прекрати работа. Установени са още нарушения на финансовата дисциплина от НАП, нарушения на закона за храните и наличие на нерегламентирани храни от Агенция по безопасност на храните, нарушени изисквания за пожарна безопасност, липса на здравни книжки и трудови договори от Инспекция по труда, и други.

Заради отказ за съдействие и съпротива диджеят беше "закопчан" с белезници и прибран в районното за 24 часа.

След като приключихме проверката на "Оксижен" и заведението затвори, тарикатите са внесли нови апаратури. Изчакахме "възкръсналото" заведение пак да се напълни с хора и отново им иззехме аудио уредбите.

По същото време, вторият екип проверяваше съседните заведения - известното със силното си озвучаване "Съни Дриймс", като след това се прехвърли към друго скандализиращо обществения ред заведение на централната алея - "Корнера". Само за минути двете огромни тераси потънаха в тишина.

Странно е, че друго знаково заведение - "4 You" - тази нощ не работеше, като съмненията за теч на информация предстои да бъдат проверени.

Държавата доказа, че когато имат политическата подкрепа, институциите не само могат да свършат работата си безупречно, но и го правят с желание и хъс за налагане на закона. Държавата на закона ще покаже, че е по-силна от държавата на мафията.

От тази нощ, битката за тишината ще бъде война.

Следва продължение..."

Потърпевшият диджей Станислав Пеев - Станчо, известен и като продуцент с хип-хоп лейбъла "Снайпер рекърдс", дори не е резидент в клуба. Той трябваше да отбележи 30-годишнината си на сцена с друго планирано участие тази събота и след осуетяването му сподели във "Фейсбук" постинга на вицепремиера с думите "Ето го бореца за свобода и правди", като на свой ред обясни:

Рапърът Иван Динев - Устата, също се включи с коментар във "Фейсбук", в който заяви иронично: "Заблуждават ни!!! Цялата акция миналата вечер е била с цел конфискуване(отнемане) на лаптопа на моя приятел DJ Stancho.Точно този ценен лаптоп е пълен с най-добрата хип-хоп музика от целия свят от 1973 г. насам" - и призова: "Да върнем лаптопа на Кръстника на хип-хопа в България, диджей Станчо".

Акцията на 11 срещу 12 август съвпадна с рождения ден на хип-хопа, отбелязан от "Гугъл" с интерактивна драскулка. На тази дата през 1973-та диджей Кул Хърк прави купон в Бронкс, Ню Йорк, като пуска инструменталните части от песните, т.нар. breaks, докато приятелят му Коук ла Рок рапира на техния фон пред микрофона.