Кодомороид и Отонароид могат да четат гладко, да мърдат устните си в синхрон със звука и дори да наподобяват човешки жестове

През март тази година станахме свидетели на първата новинарска дописка, написана от журналист-робот за вестник "Лос Анджелис таймс". Следващата крачка е на път да бъде направена в Япония, където два андроида могат да четат новините по телевизията.

Роботите са най-новите разработки на 50-годишния японски експерт по андроидите Хироши Ишигуро от университета в Осака. Те бяха представени в музея Мирайкан, пише агенция "Франс прес".

Кодомороид и Отонароид, както са имената роботите, изглеждат като младо момиче и жена на средна възраст. Приликата е изключително правдоподобна. Роботите имат силиконови черепи и изкуствени мускули.

Виж още: В Япония представиха робот, който може да улавя емоции

По време на демонстрацията те демонстрирали, че могат да четат гладко текст, като движат устните си в синхрон със издавания звук. Освен това те могат да имитират обикновени човешки реакции като повдигане на вежди и поклащане на глава.

Те демонстрираха и човешки емоции. По-младият робот, Кодомороид (Комодо - дете), наподобяващ младо момиче, се пошегува със създателя си Хишоро Ишигуро, че е започнал да прилича на робот. По-старият - Отонароид (Отона - възрастен), пък се извини на публиката с думите: "Чувствам се притеснена".

Виж още: Всеки пети мъж би правил секс с робот

"Създаването на андроиди е свързано с изследвания върху човека и с търсене на отговор на въпроса "Какво е емоция, тревожност, мислене?", поясни проф. Ишигуро. Той е на мнение, че създадените от екипа му нови разработки ще са от полза при изследване на взаимоотношенията между човека и роботите.

Освен двата робота, беше представен и гологлавият робот манекен Теленоид, който може да бъде ползван за компаньон.