Този въпрос си задават Би Би Си, които правят прогноза за бизнеса на "Епъл" през 2016 г.

В първия месец от новата година се случи нещо странно - акциите на "Епъл" паднаха под 100 долара за първи път от октомври 2014-а насам, след като миналия май бяха достигнали 132 долара.

Циркулират различни слухове и вече става ясно, че настоящата година ще е тежка за технологичния гигант. Коледните резултати традиционно са силни, но инвеститорите се надяват с по-голямо нетърпение на предстоящите новости. И очакват "Епъл" да признае, че за първи път продажбите на iPhone спадат.

Според най-новите данни, от октомври, продажбите на смартфона съставляват 63% от приходите на компанията - преди да отчетете последващите покупки на приложения, абонаментите за Apple Music и всички други действия, от които "Епъл" получава отчисления.

Виж още: "Епъл" чупи рекордите за най-голяма годишна печалба

Останалите водещи продукти на фирмата дори не се доближават до подобни цифри. Гамата Mac преживя значителния спад в цялата индустрия, но все още съставлява само 13%. iPad междувременно е с 8% дял, което може да се промени благодарение на наскоро пуснатия iPad Pro, по-голямата версия, която върви с клавиатура и малка писалка.

Основният нов продукт на "Епъл" напоследък е "умният часовник" Apple Watch, за който коледните празници могат да се окажат резултатен период. Пазарното му представяне обаче се отчита в категорията "Други", където влизат продажбите и на iPod, слушалките Beats и различни други неща - общо 6% от цялото.

Това, което тревожи инвеститорите най-силно, е, че се разчита на iPhone. Лоялността на потребителите е традиционна за "Епъл" и статистиката сочи, че те не са склонни да изневеряват с други марки като "Самсунг", но проблемът сега е привличането на нови клиенти.

Което обяснява защо Китай е толкова важен пазар. Понастоящем там "Епъл" печелят повече, отколкото в цяла Европа, а САЩ също са на път да бъдат изпреварени.

"Ако Китай се провали, проваля се и "Епъл" - коментира инвеститор. - Те са заложили всичко на възможностите за растеж в Китай."

Новите магазини и новите клиенти, с които се сдобиха "Епъл" през изтеклата година, се дължат почти изцяло на експанзията в Китай, където потребителите досега се задоволяваха с грозни имитации на оригинала.

Но нестабилността на китайската икономика вече разклати световните пазари, а ако Китай продължи да се представя под очакванията, растежът на "Епъл" няма как да бъде поддържан дългосрочно.

Все пак за мнозинството от инвеститори и анализатори Китай не представлява проблем - все още. И все още е възможно това да се окаже шанса за растеж на "Епъл" през 2016 г.

На цялата китайска територия обаче в момента има едва 30 магазина на "Епъл", докато само в щата Калифорния те са 53.

Според статистиката основната целева група на "Епъл" в Китай, средната класа, все още охотно отваря джобовете си, когато стане дума за покупка на продукти с тази марка.

Но опитите да се предскаже бъдещето на "Епъл" не са добра идея и рядко завършват добре - питайте например бившият шеф на "Майкрософт" Стив Балмър, според когото iPhone не е много подходящ за имейл кореспонденция. И всеки в Blackberry. И Nokia.

Все пак обаче прогнозите са задължителни и ето в резюме какво е възможно да се случи през 2016 г. според инвеститори и анализатори:

- Ще излезе iPhone 7, вероятно без жак за слушалки, и ще даде мощен тласък в продажбите на смартфона. (А може и да повлияе и върху продажбите на слушалки.)

- Нов, по-икономичен iPhone - "5SE" - ще бъде пуснат в развиващите се страни. Евтината версия може да се превърне във водещ продукт на пазари като Индия, където, както стана ясно тази седмица, компанията смята също да отваря фирмени магазини.

- Китай ще става все по-важен и няма да показва признаци за намаляване на скоростта, поне що се отнася до "Епъл".

- Голяма сделка по придобиване (например покупка на "Нетфликс") ще осигури на "Епъл" магистрала към ново поле за изява. 

- Автомобил на "Епъл"? Нещо подобно ще изпрати акциите в небесата, а слуховете през последната половин година еволюираха от тихо мърморене до възторжени крясъци.

Според някои прогнози "Епъл" се оглеждат за подобна възможност, но други са на мнение, че по-умният ход би бил да се работи с вече опитни автомобилопроизводители, които да внедрят софтуер на "Епъл" - което вече се случва с CarPlay, олекотена версия на операционната система iOS, разработена за шофиране.

Неизменно обаче се връщаме до главния въпрос - могат ли да излязат с нещо толкова мощно, колкото iPhone. Според анализатори инвеститорите никога няма да са напълно доволни от "Епъл" - защото след 10 ще се очаква 11, а ако се пусне 11, ще искат да има и 12.

Виж още: Какъв всъщност е бил Стив Джобс?

Източник: Би Би Си