Фереджета няма да могат да се носят не само в обществените и държавни сгради, но и на публични места

Общинските съветници от Пазарджик приеха забрана за носене на бурки. Решението беше взето с 39 гласа "за" и 2 "против", предаде местният сайт pa1.bg. Само представителите на "Евророма" не подкрепиха решението.

Забраната ще бъде пълна, a не само в обществени и държавни сгради, както беше предложението на пазарджишкия кмет Тодор Попов. Така вече фереджета няма да могат да се носят и на публични места - паркове, градини, ресторанти, превозни средства. 

Забраната влиза в сила след след Великденските празници. За първо нарушение се предвижда глоба от 300 лв., а за повторно - 1000 лв.

Като аргумент се посочва, че носенето на бурки пречи за идентификацията и възпрепятства разпознаването на хората, които носят това облекло, а това крие сериозен риск за сигурността на гражданите.

Предложението на кмета Тодор Попов

Преди две седмици кметът на Пазарджик Тодор Попов внесе предложението в Общинския съвет. В мотивите за него е заложено, че мярката цели да гарантира сигурността на жителите на общината.

С това предложение изразявам позицията на общинската администрация и личната си позия, заяви Тодор Попов пред националното радио. Той заяви още, че решението за промяната в нормативната уредба е взето от него прагматично и изразява становището на администрацията и личната му позиция и в него няма популизъм.

Виж още: Кметът на Пазарджик отглежда краставици в "селска къща" за 1,5 млн. лв.

При посещение в институции "всеки трябва да може да се идентифицира и да бъде идентифициран", каза кметът на Пазарджик. По думите му не може да се гарантира сигурността, ако не се вижда кой е под покривалото.

Според него предложението е прагматично, тъй като във всеки един момент хората трябва да се идентифицират. Нарушението на забраната предвижда до 500 лева глоба. При повторно нарушение санкцията ще достигне до 1000 лева. Предложението за забрана на бурките ще бъде разгледано на сесията на Общинския севет на 28 април.

Виж още: Най-стресирани са хората в Пазарджик, Враца и Благоевград

Предложението на кмета идва по-малко от две седмици след като главният прокурор Сотир Цацаров при посещение в Пазарджик предложи да се забрани носенето на бурки на обществени места и особено в обществени заведения.

В града тече съдебен процес срещу 14 мюсюлмани, обвинени в проповядване на антидемократична идеология и война, а техните поддръжнички изцяло закриват лицата си. 

Виж още: Антитерористична операция затвори ромския квартал в Пазарджик

Източник: pa1.bg, БНР