Най-устойчиви психически хора живеят в Русе

Най-тревожни са хората в Благоевград, Пазарджик и Враца. Най-устойчив са в Русе, а най-неустойчиви - във Видин. В София има много тревожност, но и висока устойчивост. Това заяви психологът Ани Владимирова пред Би Ти Ви в коментар за проведения национален стрес тест за нагласите на българина. 

Да, ние сме тревожни, но това е оценката отпреди месец, преди кървавите събития в Париж, уточни Владимирова, като подчерта, че извадката не е официална, а на по-грамотното население - това, което борави с интернет, понеже изследването е проведено онлайн. 

"Затова изводите са най-вече от големите градове. Човешкият мозък приоритетно обработва негативната информация. При условие че ние сме заливани постоянно с плашеща информация, естествено е в човека да се отключат страхове", обясни психоложката. 

Виж още: Българският шеф нехае за стреса на работното място

Тя обобщи, че колкото по-дълго продължава тревожността, толкова по-лесно пониква песимизмът. Живеем в икономическа и социална криза, постоянно има напрежение между различни социални групи, коментира още Ани Владимирова. 

Когато дойде големият страх, той измества малките страхове - вече не ни интересува какво се случва в офиса, с колегите, посочи тя. 

Владимирова посочи, че в такива моменти е изключително важно да има легитимни източници на информация.

Виж още: Още 10 фактора, които ни стресират подмолно

"Колкото по-образовани, толкова по-устойчиви и по-критични. От образованието, от инвестицията в главата има най-висок смисъл", категорична бе тя.

Източник: Би Ти Ви