Трамваите са в движение от 1998 г., но въпреки това са в добро състояние

Столична община е предвидила да закупи 20 трамвая от Прага. Трамваите са модел T6A5 и са в движение от 1998 г. Разполагат с 25 седящи места и 147 правостоящи, също така и отоплителна система.  
 
Това решава днес Столичният общински съвет, вносител на предложението е съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков. Общата стойност на превозните средства е 765 660 лева, тоест един трамвай е на стойност от 38 283 лв. Транспортирането и застраховката на возилата ще струва още по 10 783 лева на трамвай.

Допълнително с това се очаква следващото лято да пристигнат и първите 4 от 28-те модернизирани швейцарски трамвая, а в момента тече процедура за покупка на 5 чисто нови мотриси и 110 градски автобуса. 

В доклада пише, че мотрисите са в отлично състояние, което означава, че поне 4-5 години няма да е необходим основен ремонт.

На старо, но добри

Според сдружението "Спаси София", трамваите са в отлично състояние. През зимата имат парно, а през лятото се включва климатик. 

Трамваите са нископодови, за да са удобни за възрастните, хората с увреждания и майките с колички. Освен че има система за съобщаване на спирките, електронно се отбелязва и до коя спирка е стигнал. Чрез видеонаблюдение ватманът има и контрол за случващото се в трамвая.

Според "Спаси София" старите чешки трамваи не са по-лоши от новите полски. Организацията публикува видео във фейсбук страницата си на трамваите от същия модел в Прага.

Обновяването продължава

Преди година София се сдоби с 20 нови трамвая на полската компания Pesa, които вече се използват в столицата по линия номер 7. Те струваха 33.7 млн. евро без ДДС, или един трамвай излезе 1,66 млн. евро. Средствата обаче дойдоха не от общинския бюджет, а по оперативна програма "Околна среда". Закупуването на екологичен транспорт беше една от мерките, с които бяха спасени от загуба европейски средства в края на 2012 г.

Други 27.7 млн. лв. бяха инвестирани в 50 нови тролейбуса, доставени от "Шкода", а в началото на миналата година бе подписан договор и с немската "Ман трак енд бъс" за 126 нисковъглеродни автобуса на метан срещу 66,5 млн. лв. Заради обжалвания се бави и друга голяма поръчка на общината - за 110 дизелови автобуса за около 43 млн. лв.

Източник: Mediapool