Фронтменът на Motörhead си отиде на 70 от скоротечен рак. Да си го припомним на сцената, в клиповете им и един кавър на "Металика" (видео)

Леми Килмистър беше на сцената до последно - това лято той и "Моторхед", една от най-емблематичните групи на британския хевиметъл, участваха на фестивала Гластънбъри и издадоха своя 22-ри студиен албум, озаглавен Bad Magic. Последният им клип - When The Sky Comes Looking For You, заснет с участието на фенове, беше пуснат преди десетина дни (вж. най-долу).

Преди това Леми отпразнува 70-годишнината си в аванс, на 13 декември, с купон в прочутия рокклуб в Лос Анджелис Whiskey-A-GoGo, където бяха дошли да го почетат колеги като Слаш и други негови колеги от групите Guns n' Roses, Metallica, Anthrax, Ugly Kid Joe, Sex Pistols, The Cult, Skid Row.

Фронтменът почина на 28 декември след кратка битка с изключително агресивна форма на рак. Той научил за болестта едва на 26-и, два дни след рождения си ден, който се пада точно на Бъдни вечер. Склопил очи в домашна обстановка - пред своята любима видеоигра, заобиколен от семейството си.

Въпреки влошеното си здраве през последните месеци той нямаше намерение да се пенсионира, а на въпросите дали това го е накарало да осъзнае, че е смъртен, отговаряше: "Смъртта е неизбежна, нали? На моята възраст наистина го осъзнаваш. Не ме е грижа за това. Готов съм. Когато си отида, искам това да стане, докато върша онова, което умея най-добре. Ако умра утре, няма да се оплаквам. Поживях си."

Той се славеше като един от най-почитаните музиканти в историята на рока, а метъл феновете го обожествяваха, макар да го нареждаха и сред най-грозните рокзвезди - заради брадавицата, надменното поведение и липсата на певчески талант.

"Леми е Бог", както се казваше във филма с Брендън Фрейзър и Адам Сандлър "Въздухари". (Верният отговор на въпроса "Ако Леми и Бог се бият, кой ще победи?").

Да си го припомним на сцената с химна им Ace of Spades (от едноименния албум, излязъл през 1980 г.) и друго ранно видео с пророческото заглавие Killed by Death (1984), както и с най-гледаното изпълнение на "Моторхед" в YouTube - кавър на "Металика", които междувременно написаха в социалните мрежи: "Леми, ти си една от главните причини тази група да съществува. Винаги ще сме ти благодарни за цялото вдъхновение от теб. Почивай в мир."