Проблемът с наркотично опиянените зад волана става все по-голям

Все повече дрогирани шофьори на пътя... а, както се оказва, КАТ досега не са разполагали с тестове за наркотици. Апаратът за тестване използва слюнка от шофьора, като отчита шест вида наркотици. И въпреки че все повече шофьори сядат дрогирани зад волана, тестове на място не са били възможни заради липсата на консумативи за апарата.

"До няколко дни ще бъдем оборудвани. Не че сега не проверяваме, но друго е през техническо средство", обясни в края на декември пред Би Ти Ви шефът на КАТ-СДВР Тенчо Тенев.

220 полицаи са обучени в центъра по наркомании. Казват и че без апарата трудно биха сбъркали дрогиран шофьор. Те признават, че броят на шофьорите под въздействие на наркотици се увеличава, понеже като цяло нараства и употребата на дрога в страната ни.

От МВР не са им предоставили официално данни колко са заловените през годината дрогирани шофьори, но столичните катаджии хващат поне по един седмично.

Изследването в лабораториите показва, че повечето шофьори са пушили трева или са взели амфетамини. Някои ги поливат и с алкохол, коет.о зад волана си е игра на руска рулетка.  

Увеличават многократно риска от инцидент поради промяна на съзнанието им, еуфория, липса на страх и преценка за време и място”, обяснява Виолета Богданова от Националния център по наркомании.

Официално 570 хил. българи са пробвали поне веднъж наркотици. Драстично расте употребата на синтетична дрога, предимно сред младежите.

Виж още: 399 дрогирани деца в токсикологията за година

Източник: Би Ти Ви