Пролетното издание на събитието събира виртуозни музиканти

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” е уникално събитие в културния живот на Старинен Пловдив.

Виж още: Архитектурно-исторически резерват Старинен Пловдив

Два пъти в годината – през май и октомври, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност.

Център на фестивалната програма е прочутата Балабанова къща, а за да може всички посетители на Старинен Пловдив да се насладят на случващото се в къщите по време на фестивала, част от концертите се излъчват директно на видеостена на открито.

Тазгодишното пролетно издание на фестивала ще бъде открито на 18-и май в 11:30 ч. с концерт „100 български гласа пеят за Борис Христов“, посветен на 100-годишнината от рождението на великия български бас. В Дома на културата „Борис Христов“ ще можеш да чуеш Хора на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент Теодора Павлович, Хора на софийските момчета с диригент Адриана Благоева и Мъжкия хор „Стека Благоева“ - Пловдив с диригент Пламен Първанов.

На 31-и май от 18:30 ч. в Балабановата къща Деница Ван Пелт (пиано) и Майкъл Ван Пелт (САЩ, саксофон) ще изпълнят своите Love Duets.

1-и юни, разбира се, е запазен за голям детски концерт в Римския стадион от 18:30 ч. с участието на Оркестър Marching stars - Златица (диригент Тодор Цачев), който достигна до полуфинал в „България търси талант.“

Главният диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, Германия и носител на наградата „Музикант на годината“ Йордан Камджалов ще дирижира Симфоничния оркестър на Държавна опера - Пловдив със солисти – лауреатите на фондация „Йордан Камджалов“. Събитието е на 6-и юни от 19 ч. в Концертна зала - Пловдив.

Номинираната за „Грами“ българска композиторка Добринка Табакова ще бъде представена на 8-и юни от 11:30 ч. в зала „Съединение“ със специалното участие и на квинтет „Пилекадоне“.

Програмата на фестивала включва още няколко акустични концерти. В пълния й вид може да я намериш на сайта на „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Съпътстващите събития на фестивала предлагат майсторски класове по кларинет, виола и камерна музика, както и изложбата „Димитър Киров и музиката“.