Студен фронт ще нахлуе в страната в края на тази седмица и ще понижи температурите с близо 10 градуса, гласи актуалната метеорологична прогноза

Застудяването ще бъде придружено и с валежи, които от сряда ще обхванат цялата страна, според синоптиците на БАН.

В средата на седмицата ще бъде все още сравнително топло с максимални температури между 13 и 18 градуса, но по-късно вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

В четвъртък ще духа умерен северозападен вятър. Ще има променлива, често значителна облачност. Ще има и слаби превалявания, на повече места в Северна България. С понижението на температурите във високите полета е възможно да превали и сняг.

В петък вятърът ще се ориентира от север и ще отслабне, само по морския бряг ще остане умерен. Понижението на температурите ще продължи. Ще има и предимно слаби валежи, в повечето места от дъжд, но във високите полета, Предбалкана и североизточните райони и от сняг.

През почивните дни очакванията са максималните температури да не надхвърлят 7-10 градуса, а минималните ще бъдат под нулата. В началото на следващата седмица се очаква още по-голямо застудяване.

Виж още: МОСВ: Очаква се ново повишение на речните нива