Само хората с наистина силна логика могат да се справят с тази задача

Логическите задачи ни дават храна за разума и го поддържат в добро работно състояние, за да може да се справя лесно със задачите. Логическите задачи са много видове, като някои от тях разчитат на креативното мислене, други на бързината на ума, трети на нестандартните, но логични решения. Има и тип, който разичта изцяло и само на твърдата, безапелационна логика.

Ето такава е задачата на лъжеца:

Рики е компулсивен лъжец. Той изпитва нуждата да лъже и го прави 6 дни в седмицата. За един ден седмично обаче той си е обещал да говори само истината. Кой обаче е този ден? 

За да ни подскаже, той предлага следното предизвикателство. През три поредни дни той дава улики, който да ни подскажат кой точно е денят, в който той казва истината. 

Виж още: Само най-умните от вас могат да решат тези 3 логически задачи​

Какво казва той: 

Ден 1: Лъжа в понеделник и вторник.

Ден 2: Днес е четвъртък, събота или неделя.

Ден 3: Лъжа в сряда и петък.

В кой ден от седмицата Рики не лъже?

Виж още: Задачата, която се оказа непосилна за австралийските гимназисти​

Evrika

Отговор: 

За да достигнем до отговора, тук трябва да си поиграме с различните възможности. 

Ако изказването от ден 1 не е вярно, това означава, че не лъже в понеделник или вторник. Ако изказването от ден 3 не е вярно, значи казва истината в сряда и петък. Тъй като Рики само в един ден от седмицата говори истината, не е възможно и двете изказвания да са лъжливи. Това означава пък, че във втория ден той е излъгал. 

Това ни поставя пред 2 възможности - или в първия ден е казал истината, или в третия. 

Виж още: Можете ли да откриете поне 18 триъгълника?​

Да приемем, че казаното в ден 1 е вярно. Тогава това от ден 3 не би трябвало да е. Следователно Рики казва истината в сряда или петък. По тази логика ден 1 е или сряда, или петък, а ден 2 - четвъртък или събота. Това обаче би означавало, че изказването от ден 2 е вярно, което е невъзможно. От всичко това можем да заключим, че и изказването от ден 1 не е вярно.

Това означава, че Рики казва истината в ден 3, който е или понеделник, или вторник. Следователно ден 2 е неделя или понеделник. Поради факта, че изказването от ден 2 не е вярно, можем да заключим, че ден 2 е понеделник.

Съответно - ден 3 е вторник - денят, в който Рики казва истината.