Старши треньорът на Хърватия Нико Ковач може и да е респектиран от българския национален отбор, но това не важи за местните медии, които, меко казано, се подиграват на "трикольорите"

Вестник "Ютарни лист", цитиран от Sportal.bg, публикува материал, в който представя следващия съперник на "шахматистите" в европейските квалификации. Статията със заглавие "Някога пълни със звезди, а днес - анонимници. Чувал ли е изобщо някой в Хърватия за Ивелин Попов?" описва пропадането на българския футбол от спечелването на бронзовите медали на Мондиал 94 до днес.

Изводът, който авторът Дражен Антолич прави, е, че възпитаниците на Любослав Пенев не са от класата на хърватските звезди, но ще се опитат да им се противопоставят с много желание и себераздаване. 

"Някога българите имаха съперничеството между Левски и ЦСКА, силен пловдивски отбор, брилянтните нападатели Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев, легендарния плешивец Йордан Лечков, великолепния Красимир Балъков и "мистър" Трифон Иванов. Имаха отбор, който попречи на Германия за четвърти пореден път да се класира на финал на световното първенство, като изхвърлиха Бундестима още на четвъртфиналите. Но само тогава България беше световна сила и можеше да победи всеки", почва анализа си Антолич. 

"До 1986 г. българите не бяха прескачали групите на Мондиал, а за първи път играха на финали на европейско първенство чак през 1996 г. Заслужаваха уважение и с поколението на Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. И макар, че Хърватия трябва да има респект към българите, те не са били на голям форум вече 10 години, в последните квалификации дори не са близо до класиране и нямат нито един футболист от световна класа", допълва още Антолич.

По-надолу се споменава, че България има 9 участия на големи първенства, докато Хърватия, която съществува на картата като самостоятелна държава само от 20 години, има 8. Изтъква се честата смяна на треньорите на националния отбор след оставката на Христо Стоичков и се прави сравнение между цените на хърватските звезди и българските им колеги. 

"Някой в Хърватия знае ли кой е Ивелин Попов? Това е капитанът на българите, който играе в "Кубан" и има 48 мача и 8 гола за националния отбор. В мача срещу "Динамо" (Загреб) видяхме Александър Тонев от "Селтик", а Георги Миланов от ЦСКА (Москва) игра срещу "Байерн" (Мюнхен) в Шампионската лига. Това са най-добрите футболисти на България. Попов струва 8 млн. евро, а Миланов - 5 млн", коментира Антолич.

"Целият им отбор е по-евтин от Лука Модрич. Те могат да разчитат само на колектива, ентусиазма и домакинството. Ще се опитат да надскочат възможностите си и да са в битката за класиране колкото се може по-дълго. Затова мачът срещу нас им е толкова важен", продължава хърватският журналист. 

В материала си той добавя още, че отбор, който е съставен основно от играчи от българското и руското първенство, не може да притежава голяма класа, но пък хърватите често се затрудняват срещу съперници, които са силни като колектив, а не разчитат само на индивидуалните си качества.