Целурозавърът бил с размерите на врабче

През 2015 г. на пазар в Мианмар китайският палеонтолог Лида Синг се натъква на красиво и прелюбопитно късче кехлибар с размерите на сушена кайсия.

Вместо да стане част от бижу обаче, тази скъпоценност с тегло 6,5 г се превръща в една от най-удивителните и уникални находки, за която този месец съобщава сп. Current Biology.

В късчето жълта вкаменена смола се оказва... опашка от пернат динозавър, която търговците мислели за някакво растение - и не се усетили да покачат цената.

Перата, запечатани в кехлибара, са на възраст 99 млн. години и са от целурозавър, вид малък двукрак хищник от рода на велоцирапторите и тиранозаврите, който се придвижвал по-скоро с тичане, отколкото летейки.

Той бил с размерите на врабче и имал тънка, подобна на миша опашка, покрита обаче с контурни пера - от онези, които обикновено оформят окраската и силуета на птицата.

Малък целурозавър, уловил бръмбар, минава край клоните на дърво, които са покрити със смола. Рисунка: Chung-tat Cheung

Всъщност отделни пера, които е възможно да са принадлежали на динозаври, са намирани и преди в кехлибар, но произходът им е бил невъзможен за доказване.

Райън Маккелър от Кралския музей в канадската провинция Саскачеван (RSM), който се включил в анализа на този образец, обяснява: "Сега със сигурност знаем, че не е птица, а динозавър, защото разполагаме не само с перата, а и с материал от мумифицирания скелет."

В образеца е запазен дори бръмбар (вдясно)

Перата под микроскоп, снимка: Royal Saskatchеwan Museum (RSM) / Ryan McKellar

Той припомня, че хипотезата за пернатите динозаври датира сравнително отскоро, от около 1995 г. Смята се, че получили оперението си в юрския период, преди около 200 до 144 млн. години.

Кехлибарът е съхранил и пигментацията. Така, с наблюдения под микроскоп и компютърна томография, изследователите стигат до извода, че опашката на животното е била тъмнокафява от горната страна и бледа или дори бяла отдолу.

На този кадър в едър план е показано оперението в основата на опашката

На нещо такова се попада веднъж в живота, тържествува Маккелър и обяснява, че и най-незначителните подробности са видими, и то триизмерно.

Като резултат е все по-малко вероятно познатият от поредицата "Джурасик парк" люспест раптор да е изглеждал така, както е представен на екрана. В днешно време динозаврите са сравнявани все повече с птиците, отколкото с гущероподобни чудовища като Годзила, покрити с люспеста кожа.

Виж още: Пернат велоцираптор открит в Китай

Учените обаче са категорични, че макар кехлибарът да е съхранил мека тъкан и разложена кръв, генетичен материал в пробата не е наличен, а експериментите в "Джурасик парк" са просто научна фантастика.

Велоцирапторите в анимацията "Добрият динозавър" (2015) също имат пернати опашки, а прическите им са "късо отпред, модерно отзад"

Източник: Си Би Ес, Си Ен Ен