Ледовете в Арктика се топят с много по-бързи темпове и това ще засегне целия свят

Нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това показват паралелни изследвания на руски, американски и норвежки учени. 

Те предупреждават, че нивото може да се покачи с до 5 метра. Според тях дори и само 1-2 метра покачване могат да доведат до катастрофални последствия.

Северният ледовит океан вече не е толкова ледовит

За пръв път тази година по време на експедиция в Арктика не са срещнали сериозни тороси – натрупани един върху друг ледени блокове, съобщават руски климатолози. Според тях това явно показва, че ледовете на Арктика се топят, а според някои учени топенето ще приключи до 30 години. 

Тази теория се поддържа и от шефа на Норвежкия полярен институт Ян-Гунмар Винтер. Според него арктическите ледове, които преди целогодишно покриваха Северния ледовит океан, сега започват да се топят в летния период, а на места даже ледът е изчезнал напълно. Променила се е и скоростта на дрейф на младия лед, той се движи по-бързо от преди 100 години.

"В последно време имаме възможността да наблюдаваме такива промени на процесите в климатичната система, каквито не сме виждали през цялата история на съвременния свят. Освен интезнивността и скоростта на процесите, които се случват на Земята, влияние оказва и човешката дейност, свързана със стремителното развитие на парниковия ефект в атмосферата", споделя директорът на Центъра за климатични данни на САЩ Томас Карл.

Виж още: 10 реални причини за края на света

Опасността от "климатични бежанци"

Според него при покачване на нивото на Световния океан под вода може да се окажат източното крайбрежие на САЩ, Латинска Америка, северната част на Канада, Австралия. Сериозно биха пострадали и много големи европейски градове, като това ще отвори вълна от "климатични бежанци".

Преди близо месец учени от САЩ алармираха, че заради глобалното затопляне дърветата ще загубят функцията си да поглъщат въглеродния двуокис и вероятно ще започнат да го отделят, като това ще доведе до засилване на парниковия ефект.

Източник: "Монитор"