Според ново изследване тежката и екстремна музика може да има вдъхновяващ и релаксиращ ефект върху слушащите я

От десетилетия насам екстремната музика като целия жанр на метъл стилове е символ на младежкия бунтовен дух. Оказва се обаче, че метълът е и полезен за слушане, поне според учените от университета Куинсланд. 

Според авторите на проучването, публикувано в академичния журнал "Граници на човешката невронаука" слушането на тежка музика действа вдъхновяващо и като цяло може да има релаксиращ ефект, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Д-р Дженевийв Дингъл и Леа Шарман от университета Куинсланд са провели експеримент сред 39 души на възраст между 18 и 34 години, които често слушали по-тежки музикални стилове.

Виж още: Слушането на метъл по време на работа е полезно

Участниците били помолени в продължение на 16 минути да обсъждат житейска ситуация, която ги е вбесила, а после имали право да изберат дали да прекарат 10 минути, слушайки песен по избор, или да стоят в условия на пълна тишина. След това психолозите наблюдавали емоционалното им състояние.

"Открихме, че музиката регулира тъгата и засилва позитивните емоции. Тя помогна на участниците да изучат цялата гама от изпитани емоции, като в крайна сметка ги направи по-активни и вдъхновени", коментира Шарман.

Виж повече: По какво личи, че една държава е добра за живот? Слуша се метъл

"Резултатите сочат, че нивата на враждебност, раздразнителност и стрес се понижават след пускането на този вид музика. Най-драстична промяна бе отчетена в нивото на вдъхновение у участниците", обяснява още тя.

Така че ако се чувствате напрегнати, ядосани и изнервени, нищо не ви пречи да пробвате да се "излекувате" с някоя класика на Slayer, Sepultura, Machine Head или нещо друго. Ако не друго, поне няма да навреди.

Източник: "Индипендънт"