За оптимален вкус питието трябва да е с 14% алкохолност

Каквото и да си говорим едно от най-популярните питиета, когато сме на бар, е джин с тоник. Освежаващо, ободряващо и подсилващо добрия дух. Когато обаче стане въпрос за джин с тоник, най-честият спор е в каква консистенция да бъде забъркано това питие. Вече решение на този казус има.

Чрез специален анализ британският учен Стюарт Бейл е достигнал до точните пропорции джин и тоник, при които вкусът на напитката най-добър, съобщи в. "Дейли телеграф".

Общо взето идеалният джин с тоник трябва да е с 14% алкохолно съдържание или в пропорции 2:1 в полза на тоника, като се вземе предвид и водата от леда. Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът, уточнява още Бейл.

Според него също така за тази напитка далеч по-подходяща е широката чаша, вместо високата, както сервират в повечето барове във Великобритания да сервират джина. От широката чаша далеч по-добре по-добре се усеща пълният аромат. Така се сервира напитката в Испания например.

"Осемдесет процента от вкуса се определя от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея", обяснява Бейл.

Относно другият голям спор при джина с тоник - лимон или лайм, ученият препоръчва първото.

Виж още: Топ 5 на най-освежаващите летни коктейли

"Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?" - каза Бейл, но призна, че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо.

Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът, препоръчва Бейл, добавяйки, че тоникът задължително трябва да се държи в хладилника.

Ето как пък колегите от Kulinaria.bg приготвят тази магическа напитка.