Реквизитът от сериала Game of Thrones обикаля България броени дни след старта на четвъртия сезон

Заради своята славна и величествена история Велико Търново първи посреща Трона от култовата поредица по книгите на Джордж Р.Р. Мартин "Песен за огън и лед".

Тронът, за който в Game of Thrones / "Игра на тронове" се водят кървави битки на живот и смърт, е разположен за посещение и снимки в подножието на крепостта Царевец този уикенд, 12-13 април.

Специално за посрещането му на фона на осветената крепост в петък вечерта общинският духов оркестър подготвил собствен аранжимент на музиката от сериала.

Почитателите на фентъзи епоса могат да седнат на Трона

и да се снимат с него както във вечерта на откриването, така и през целия съботен ден и до обедните часове в неделя.

Позволено е сядане само един по един. Трябва да сте до 120 кг, да не заставате изправени и да не сядате по подлакътниците. Можете да се снимате сами или си доведете "придворен фотограф", тъй като от тв канала не осигуряват заснемане. Входът е свободен и за да седнете и да се снимате на Трона няма такса. Поставянето на домашни любимци не се разрешава.

Според легендата Железният трон е направен от мечовете на враговете,

които са се предали в плен. Близо два месеца - 59 дни, са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него.

Тронът е висок над 2 метра и тежи над 100 кг,

като винаги се придружава от строга охрана. Изработен е в Щатите и доставен в Будапеща (където е седалището на НВО за Европа) за обиколка в Централна и Източна Европа. У нас пристигна от хърватската столица Загреб.

През Страстната седмица реквизитът е в Бургас (14-15 април), а по Великден - във Варна (19-20 април), после в Пловдив (22-23 април), а накрая и в София (25-27 април).

Маршрутът на Трона в България може да бъде проследен в страницата на HBO България във "Фейсбук". Четвъртият сезон на Game of Thrones (GOT) започна на 7 април, понеделник - първо в онлайн услугата за видео по поръчка HBO GO, където и в момента може да се гледа свободно (http://www.hbogo.bg/group/free).

Видео: Game of Thrones, сезон 4 - трейлър и подробности

Действието се развива в измисления свят Вестерос, където летата и зимите могат да продължат с години, а жаждата за върховна власт, олицетворена от Железния трон, е вечна. Ето кой заслужава да седи на него според самите актьори:

Посланието на новия сезон е "Всички са смъртни", или Valar Morghulis, което на специално създадения за филма език звучи като "Валар моргулис", а сред символите му е също мистичният триок черен гарван.

Виж още: Най-добрите сериали у нас и в Америка

Десетте епизода ще се излъчват всеки понеделник от 21,05 ч. (с повторение в петък вечерта), като междувременно бяха договорени още поне два сезона. Припомнете си и какво се случи в сезон 3:

Пр