Кулинарният блог на американската сладкарска компания "Джеймс Канди" направил класация на най-шантавите великденски ритуали

Според великденската традиция в Чехия мъжете удрят жените с пръчки, обвити с пъстри панделки, а понякога ги заливат обилно с вода. Сурвакането и поливането се правят в понеделника след Великден и се счита, че този ритуал ще донесе здраве и младост на жените през цялата година.

Германците пък имат традиция на Великден да горят коледното си дърво, с което слагат край на зимата и началото на пролетта.

Французите са свикнали да се отличават от всички и затова вместо великденски зайци и яйца имат великденски камбанки от шоколад. По този начин французите си спомнят за вярването, че на Разпети петък камбаните на църквите замлъквали, защото отлитали до Ватикана, за да отбележат смъртта на Христос, и се връщали обратно в родината си в неделя, за да ознаменуват със звън Възкресение Христово.

Вижте още: Плетен козунак

Мъжете в Полша са проявили проницателност, като са въвели схващането, че е забранено да се появяват в кухнята, в противен случай техните мустаци щели да побелеят. Този ритуал вероятно е измислен от някой умен мъж, който не е искал да помага в празничното чистене.

Във Финландия на Великден хората се държат като на Хелоуин. Децата се маскират като вещици и магьосници и обикалят из квартала на почерпка.

В САЩ и във Великобритания имат сходна традиция, която е свързана с търкаляне на великденското яйце. Британците обаче са превърнали тази традиция в състезание и организират всяка година турнир по търкаляне на яйце по склон. Победител е яйцето, което се търкаля най-дълго. Има и състезание за издръжливост, в което победител е яйцето, което оцелява в най-много търкаляния по склона.

Източник: dailyknowledge.eu