Китаристът на "Ку-ку бенд" участва в концерта на Софийската филхармония с произведения от Глинка, Родриго, Де Файя и Римски-Корсаков

Концертът на Софийската филхармония на 30 юни в зала "България" предлага музикална обиколка на познатата и непозната Испания.

Освен произведения на Хоакин Родриго (Концерт за китара и оркестър "Аранхуес") и Мануел де Файя ("Нощи в градините на Испания"), в програмата за вечерта са включени още Испанска увертюра №2 "Лятна нощ в Мадрид" от Михаил Глинка и "Испанско капричио" от друг руски композитор, Николай Римски-Корсаков.

Солисти са един от най-изявените български китаристи Цветан Недялков, който виртуозно и с лекота приема предизвикателствата на няколко жанра, и пианистът Иван Керековски, определян като истинско откритие със собствен изтънчен стил и силно сценично присъствие.

Дирижира Константин Илиевски, чиито програми са приемани най-топло и от публиката, и от критиката заради силния емоционален заряд, който носят.

Цветан Недялков е роден през 1969 г. в София. Възпитаник е на Националното музикално училище (НМУ) и Националната музикална академия (катедра "Поп и джаз изкуство"), където в момента е преподавател по китара. Трикратен носител на първа награда от конкурса "Млад музикант" в Чирпан (1983, 1985 и 1987 г.) и на втора награда от конкурса за класическа китара в Гоце Делчев.

Бил е солист на Софийската филхармония, както и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна и Бургас. Популярен е от тв екрана - като солист на "Ку-ку бенд" и един от основните музиканти в предавания като "Мюзик айдъл", "Пей с мен" и "Гласът на България".

Свири и прави аранжименти в различни стилове и направления - джаз, попмузика, песни за деца, филмова и класическа музика. Част е от китарното "Акустик трио 3000", което през 2012-а печели международната награда на независимия американски лейбъл Indiacoustic за най-добър инструментален албум на годината.

Константин Илиевски, роден през 1979 г., произлиза от фамилия на известни музиканти. Едва 5-годишен започва да учи пиано при проф. Милена Куртева, а от 13-годишен продължава обучението си при проф. Петер Черман в Консерваторията на Братислава, където паралелно се дипломира с пълно отличие оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил. После завършва и Университета за музика и сценични изкуства във Виена с магистратура по композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и магистратура по оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц и проф. Симеон Пиронков-син.

Диригентският му дебют е през 2007 в Musikverein с камерния оркестър на Виенските симфоници (Wiener Concert Verein). Като пианист и диригент е концертирал в България, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия, Германия, Холандия.

Иван Керековски е представител на новото поколение наши пианисти, завършил с пълно отличие НМУ "Л. Пипков" в класа по пиано на Мили Белчева, както и бакалавърската програма на Кралската музикална академия в Брюксел в класа по пиано на проф. Боян Воденичаров.

Участва в поредица наши и международни конкурси и фестивали, в първи изпълнения на творби като солов и камерен музикант, главно в клавирно трио "Аполо". През 2012 и 2013 г. участва със солови концерти на фестивала в Брюж Een podium voor de passie. В момента следва магистратура по пиано в Кралската академия в Брюксел.

Билети за концерта с отстъпка могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония