Обвиненията на БХК и група граждани са били отхвърлени от Софийската градска прокуратура, но правозащитниците ще обжалват

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да образува разследване срещу премиера Бойко Борисов заради изказването му, с което той на практика подкрепи гражданските арести на мигранти по границата. От Българския хелзинкски комитет (БХК), който подадоха тогава сигнала към прокуратурата, обявиха, че ще обжалват отказа. 

Повод за сигнала бе следното изказване на премиера през април: 

"Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата, е добре дошла. Но лично разговарях разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите...тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно "Благодаря" заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това." 

Виж още: "Ловци" на бежанци призовават да не звъним на 112, ако видим имигранти

Няколко дни по-късно премиерът промени позицията си и заяви, че няма да толерира паравоенни формирования.

В отказа да се образува разследване е записано, че изказването на Борисов не е било с цел да "налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение", а изразил "своя лична позиция", както и че думите му не били "в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати", съобщават от БХК. 

Те смятат, че с изказването си премиерът е подбудил "дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище".

Виж още:  Майка съди мол заради забележка да не кърми

От БХК са на мнение, че с изказванията си Борисов е не изразил само "своята лична позиция", тъй като изявлението не от позицията на обикновено физическо лице в частен кръг, а е направено публично и в качеството на министър-председател на България пред множество журналисти.